Sezon na lody rozpoczął się już kilka tygodni temu, wraz z ciepłymi temperaturami na dworze. W tym czasie Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu rozpoczęła kontrole jakości lodów i będzie je przeprowadzała przez całe lato. Dotychczas wszystkie kontrole wypadły prawidłowo.
Z automatu czy na patyku? Lody to jedne z najbardziej popularnych przekąsek latem. Jednak oprócz ich smaku i formy, liczy się też to, w jakich warunkach powstają. Sanepid przeprowadza więc weekendowe kontrole. Dotychczas przeprowadzono dziesięć i wszystkie przebiegły prawidłowo. Lodziarnie, kawiarnie i sklepy będą sprawdzane do 29 września.
– Podczas kontroli m.in sprawdzamy terminy przydatności artykułów spożywczych, warunki przechowywania, higienę sprzedaży, stan sanitarno-higieniczny sprzętu. Sprawdzamy czystość i porządek. Kontrole przeprowadzane są m.in. w sklepach i obiektach żywienia zbiorowego, czyli gastronomii ale również na targowiskach, w lodziarniach i punktach z automatami. Od maja przeprowadziliśmy dziesięc kontroli w kierunku mikrobiologii (salmonelli). Nie zakwestionowano żadnego z nich – mówi Cyryla Staszewska, rzecznik prasowy PSSE Poznań.
fot. pixabay