Znamy wyniki 21. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Tytuł „Najlepszego z najlepszych” zdobył polsko-ukraiński duet, czyli Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk. Uroczysta gala odbyła się w czwartek, 28 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Zwycięski duet
Przez dwa dni sześć kucharskich duetów rywalizowało z pełnym zaangażowaniem, przygotowując swoje popisowe dania.
Paweł Liszka to kucharz z wieloletnim stażem, który pracował w najlepszych restauracjach w Trójmieście. Drogę zawodową rozpoczął w szkole gastronomicznej, w czasie której odbywał praktyki w Grand Hotelu. Następnie rozwijał swoje umiejętności w Big Apple Restaurant – od kucharza zmiany, przez szefa zmiany, po głównego kucharza.
Khrystyna Nykoliuk na co dzień pracuje pod czujnym okiem Pawła Liszki w hotelu Raddisson Blue. Dwuletnie doświadczenie pozwoliło jej na rozwijanie kulinarnej pasji, zgłębianie różnorodnych technik i tworzenie wyjątkowych kompozycji smakowych. W trakcie swojej pracy mogła eksperymentować z różnymi składnikami i tworzyć potrawy, które zdobywały uznanie gości.
Drugie miejsce zajęli Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel, a trzecie Serhii Kurmyshev i Bartosz Lehmann.
Zwycięskie dania
Na przystawkę zwycięzcy przygotowali pieczony sernik dyniowy podany z karmelizowanymi orzechami laskowymi, żelem dyniowo-pomarańczowym aromatyzowanym imbirem i marynowaną dynią. Ich danie główne to galantyna z królika z kruszonką z pistacji, cebuli marynowanej i natki pietruszki, podana z krokietem ziemniaczanym z szarpanym mięsem królika, puree z pasternaku, cebula faszerowana borowikami, sos winno-maślany na bazie redukcji z królika i kurczaka, palone masło.
Na deser przygotowali parfait z koziego jogurtu podane z kremem orzechowo-czekoladowym, puree z mandarynki, chipsami z mandarynki, kruszonką z prażonego orzecha włoskiego, czekoladą temperowaną i lodami na bazie orzechówki.
czytaj także: Wielka wystawa polskiej żywności