Niezwykła kolacja z Katarzyną Bosacką w Poznaniu [Zobacz zdjęcia]

Katarzyna Bosacka, wraz ze swoim mężem, wystawiła na aukcji w ramach WOŚP Kolację Sienkiewiczowską, która zebrała dla Orkiestry ponad 30 tysięcy złotych. Dziś zwycięzcy licytacji mogli wziąć udział w kolacji w towarzystwie Bosackich, oraz dań nawiązujących do Trylogii Henryka Sienkiewicza.

 

Pomysłodawczynią kolacji w oryginalnym stylu jest Katarzyna Bosacka, która szczegółowo przedstawiła wszystkie dania. W menu znalazły się tatar wołowy, wędzona gęś, bigos po staropolsku, oraz sernik z lokalnego twarogu. Dodatkiem były wina pochodzące z winnicy sygnowanej nazwiskiem pisarza, o których opowiadał Marcin Bosacki. Na kolację został zaproszony również dr Dawid Barbarzak z Wydziału Filologii Polskiej UAM, który przez cały wieczór opowiadał gościom anegdoty historyczne dotyczące Sienkiewicza i jego twórczości.

 

 

Te historyczną wieczerzę przygotowali wybitni szefowie kuchni: Michał Kutra, Paweł Mieszała, Dawida Klimaniec, Tomasz Purol, oraz Dawid Łagowski. Oprócz pysznych, dań inspirowanych przepisami z Trylogii Sienkiewicza, gościom zostały zapewnione atrakcje w postaci zwiedzania muzeum, oraz prezentacji oryginalnych rękopisów pisarza. Wszystko dzięki gościnności poznańskiego muzeum.

To nie pierwsza literacka inicjatywa przeprowadzona przez Katarzynę Bosacką na rzecz WOŚP. Dziennikarka rok temu zorganizowała kolację nawiązującą do Adama Mickiewicza i jego najsłynniejszego dzieła – Pana Tadeusza. Następna aukcja również będzie dotyczyć znanego pisarza, ale nazwisko na razie pozostaje tajemnicą.

W trakcie tegorocznej aukcji ubrało się zebrać ponad 30 tys. złotych. Całość zebranych funduszy zostanie przeznaczona na rzecz 30. Finału WOŚP pod hasłem:„Przejrzyj na oczy. Dla zapewnienia najwyższych standardów diagnostyki i leczenia wzroku u dzieci”.

Zuzanna Grzegorzewska
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl