Za nami połowa lata! Spotykamy się z przyjaciółmi, spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu i korzystamy ze skarbów lata, czyli sezonowych owoców i warzyw. Jednak wakacje to również czas grillowania, celebracji z bliskimi, które wiążą się często z dużą ilością słodkich napojów, alkoholu i niezdrowych przekąsek.
Wysokie temperatury wpływają również na nasz apetyt, powodując, że często pomijamy pełnowartościowe posiłki i sięgamy po szybkie, niezdrowe dania lub fast food. Jak więc zachować równowagę pomiędzy korzystaniem z lata oraz utrzymaniem zdrowego stylu życia? Anna Zięba, dietetyczka cateringu City Diet opowie o tym, jak utrzymać zbilansowaną dietę jednocześnie ciesząc się wszystkim, co w lecie najlepsze.
Jakie produkty są najlepsze dla naszego ciała latem? Czy możemy utrzymać zbilansowaną dietę, ciesząc się sezonowymi potrawami?
Anna Zięba: Niezależnie od pory roku dieta zawsze powinna dostarczać wszystkich niezbędnych makro i mikroelementów oraz składników odżywczych. Lato obfituje w zdrowe, pełne witamin oraz błonnika warzywa i owoce, dlatego powinny być one podstawą naszego letniego jadłospisu. Wiele warzyw ma bardzo uniwersalne zastosowanie – można wykorzystać je zarówno do obiadów, kolacji, jak i deserów. Warzywa charakteryzuje również bardzo niska gęstość energetyczna, co oznacza, że w bardzo dużej gramaturze oraz objętości dostarczymy mało kalorii. Czyli prościej mówiąc, gdy zjemy dużo warzyw, dostarczymy mimo wszystko mało kalorii oraz opanujemy uczucie głodu. Makaron ze wstążek cukinii, nadziewane pomidory i papryki, placuszki z warzyw, czy nawet desery z marchewką to tylko niektóre pomysły na urozmaicenie diety.
Jednak lato to również dużo aktywności, wakacyjnych wyjazdów i spotkań z bliskimi. Co więc w sytuacji, gdy nie mamy czasu na zdrowe gotowanie?
W przypadku braku czasu bądź chęci do gotowania, co również się zdarza z uwagi na wysokie temperatury i ogólne zmęczenie z tego wynikające, warto wtedy przemyśleć skorzystanie z cateringu dietetycznego. Szczególnie ciekawą opcją na lato jest wariant z wyborem menu, gdzie możemy dobierać dania, które odpowiadają nam pod względem smakowym oraz kalorycznym. Co istotne, gdy wiemy, że odwiedzą nam znajomi i chcemy zaserwować im zdrowe jedzenie, możemy także zamówić więcej dań z cateringu. I odwrotnie – w sytuacji, gdy wiemy, że wybieramy się na wieczornego grilla, możemy ograniczyć tego dnia liczbę dań z diety pudełkowej. Taką dopasowaną do potrzeb dietę oferuje City Diet.
Wspomniała Pani o grillowaniu, a właśnie wtedy pojawiają się tłuste mięsa, smażone sery i inne niezbyt zdrowe produkty. Czy istnieją alternatywne produkty, które możemy wykorzystać?
Grillowanie może być bardzo zdrowe i nawet wpływać korzystnie na sylwetkę. Obróbka termiczna bez użycia tłuszczu, wybieranie chudych mięs oraz spożywanie ich w towarzystwie sałatek opierających się na warzywach to w praktyce kwintesencja zdrowej diety! Wszystko zależy od tego, w jaki sposób podejdziemy do tworzenia dań. Takim spotkaniom towarzyszy też często alkohol czy słodkie napoje. W tej sytuacji warto samodzielnie przygotować pyszne napoje, dodając do wody naturalne soki owocowe lub zioła. Woda z cytryną, truskawkami, miętą lub kawałkami arbuza to doskonałe orzeźwienie w upalne dni. Pamiętajmy również o znaczeniu nawodnienia organizmu. Woda mineralna może dostarczać ważnych elektrolitów i wspomagać nasze zdrowie.
A co z ulubioną, letnią słodkością – lodami?
W tym przypadku kluczowy jest umiar. Zjedzenie od czasu do czasu loda na patyku nie jest niczym złym, jeśli wiemy, że jest to jedno z niewielu ustępstw w naszej diecie. Jeśli jednak chcemy sami przygotować lody, warto w tym przypadku zmiksować zamrożone banany z mlekiem lub jogurtem oraz słodzikiem. Ciekawą alternatywą dla lodów są smoothie, puddingi, desery z tapioki lub chia, które w wersji schłodzonej są wyśmienitą alternatywą dla deserów na zimno.
Na koniec, czy może Pani wymienić kilka głównych zasad, aby utrzymać formę latem i jednocześnie cieszyć się wakacjami w pełni?
Oczywiście! Myślę, że te 5 zasad wdrożonych i sumiennie stosowanych w naszym życiu pomoże zachować balans między zdrowiem a czerpaniem z wakacji pełnymi garściami.
- Częsta aktywność fizyczna jest niezwykle istotna – im więcej się ruszamy, tym więcej kalorii spalamy i więcej małych grzeszków wybacza nam nasze ciało i organizm.
- Korzystanie z sezonowych owoców i warzyw bogatych w błonnik oraz witaminy, a także zastępowanie niezdrowych przekąsek czy słodyczy, lekkimi alternatywami.
- Ograniczanie napojów słodzonych i alkoholu w dużej ilości – unikanie spożywania bardzo słodkich napojów i wykorzystywanie sezonowych owoców, jako dodatków do wody będzie zbawienne dla naszego zdrowia, ale także dobrego samopoczucia.
- Planowanie jadłospisu! Jeżeli nie mamy czasu i chęci na zdrowe gotowanie, skorzystajmy z diety pudełkowej City Diet. Oferuje ona szeroki wybór dań, elastyczne podejście do diety i oszczędza dużo czasu, który możemy wykorzystać na cieszenie się latem i piękną pogodą!
- Dostarczanie odpowiedniej ilości składników mineralnych. Wysokie temperatury sprawiają, że tracimy wraz z potem więcej składników mineralnych, co często może objawiać się w postaci nieprzyjemnych skurczów, czy drgania mięśni np. powiek. Zaburzenia elektrolitowe, mogą powstać nie tylko w upalne dni, ale również po intensywnych aktywnościach, czy np. po spożyciu alkoholu i zbyt niskim nawodnieniu. Dlatego pamiętajmy o odpowiednim poziomie dostarczanego magnezu, potasu, wapnia czy nawet sodu.
Lato to idealny moment, aby wprowadzić zdrowe nawyki, korzystać z sezonowych owoców i warzyw, które mamy na każdym kroku i zadbać o swoją formę!
Anna Zięba, dietetyk City Diet. Ukończyła szkolenie SOIT (School of Insulinresistance Therapy), organizowane przez Fundację Insulinooporność. Posiada uprawnienia instruktora rekreacji ruchowej, a także dyplom z psychodietetyki.