Międzynarodowe Targi Poznańskie

Dzieci uczyły się dziś w Poznaniu, jak wypiekać chleb. Zobacz Smaki Regionów

Targi Smaki Regionów to ogólnopolski zjazd producentów lokalnych produktów spożywczych z całego kraju. Jedną z atrakcji tegorocznej edycji była “mini piekarenka”, czyli warsztaty z wypiekania chleba dla najmłodszych.

Warsztaty z wypieku chleba na Smakach Regionów. fot. F.P. Bryska / wpoznaniu.pl

MINI-PIEKARENKA ATRAKCJĄ TARGÓW

Wokół stoiska, gdzie odbywały się warsztaty od otwarcia targów ustawia się kolejka chętnych do wypieku chleba. Młodsze i starsze dzieci, w trakcie zajęć nie tylko uczą się jak przygotować ciasto do wypieku pieczywa, ale również jaki chleb jest zdrowy.

Warsztatom spoza pracowni przyglądali się również rodzice. Starsi goście targów wraz ze swoimi pociechami mogli na koniec spróbować przygotowanych wypieków. Warsztaty odbywają się dzisiaj do godziny 17.00 oraz jutro i w poniedziałek.

fot. Łukasz Gdak / wpoznaniu.pl

CO JESZCZE ZOBACZYMY NA TARGACH SMAKI REGIONÓW?

Oprócz nauki wypieku chleba na targach odbywają się jeszcze inne warsztaty. Również dla najmłodszych przygotowano możliwość stworzenia sałatek z owoców i warzyw. Starsi goście mogą wziąć udział w pokazach i ćwiczeniach przygotowywania dań z polskiej wieprzowiny.

fot. Łukasz Gdak / wpoznaniu.pl

W największych targach tradycyjnych artykułów spożywczych w Polsce wystawia się czternaście z szesnastu województw. Każdy region przygotował dla gości potrawy, które najbardziej kojarzą się z lokalną kuchnią, w tym chociażby słynny paprykarz szczeciński. Na ponad 100 stoiskach można znaleźć pieczywo, nabiał, wędliny, napoje alkoholowe i bez alkoholowe. Wystawców można odwiedzać do poniedziałki. Wstęp na targi jest darmowy.

Artur Adamczak
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl