Międzynarodowe Targi Poznańskie

Dzieci uczyły się dziś w Poznaniu, jak wypiekać chleb. Zobacz Smaki Regionów

Targi Smaki Regionów to ogólnopolski zjazd producentów lokalnych produktów spożywczych z całego kraju. Jedną z atrakcji tegorocznej edycji była “mini piekarenka”, czyli warsztaty z wypiekania chleba dla najmłodszych.

Warsztaty z wypieku chleba na Smakach Regionów. fot. F.P. Bryska / wpoznaniu.pl

MINI-PIEKARENKA ATRAKCJĄ TARGÓW

Wokół stoiska, gdzie odbywały się warsztaty od otwarcia targów ustawia się kolejka chętnych do wypieku chleba. Młodsze i starsze dzieci, w trakcie zajęć nie tylko uczą się jak przygotować ciasto do wypieku pieczywa, ale również jaki chleb jest zdrowy.

hotel dla psów w Poznaniu

Warsztatom spoza pracowni przyglądali się również rodzice. Starsi goście targów wraz ze swoimi pociechami mogli na koniec spróbować przygotowanych wypieków. Warsztaty odbywają się dzisiaj do godziny 17.00 oraz jutro i w poniedziałek.

fot. Łukasz Gdak / wpoznaniu.pl

CO JESZCZE ZOBACZYMY NA TARGACH SMAKI REGIONÓW?

Oprócz nauki wypieku chleba na targach odbywają się jeszcze inne warsztaty. Również dla najmłodszych przygotowano możliwość stworzenia sałatek z owoców i warzyw. Starsi goście mogą wziąć udział w pokazach i ćwiczeniach przygotowywania dań z polskiej wieprzowiny.

fot. Łukasz Gdak / wpoznaniu.pl

W największych targach tradycyjnych artykułów spożywczych w Polsce wystawia się czternaście z szesnastu województw. Każdy region przygotował dla gości potrawy, które najbardziej kojarzą się z lokalną kuchnią, w tym chociażby słynny paprykarz szczeciński. Na ponad 100 stoiskach można znaleźć pieczywo, nabiał, wędliny, napoje alkoholowe i bez alkoholowe. Wystawców można odwiedzać do poniedziałki. Wstęp na targi jest darmowy.

Artur Adamczak
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl