Zobacz, kto został najlepszym kucharzem w Polsce

Zakończyła się rywalizacja w 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski, rozgrywanego podczas targów POLAGRA. Po dwóch dniach zmagań poznaliśmy najlepszych kucharzy w Polsce.

Dziewięć kucharskich duetów

Kulinarny Puchar Polski odbył się po trzech latach. 26 i 27 września aż dziewięć kucharskich duetów walczyło o pierwsze miejsce. W tym roku rywalizowali: Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski, Radosław Pelc i Kamil Mamerski, Tomasz Ziółkowski i Oliwier Kowalczyk, Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro, Bartosz Rosa i Wojciech Nogacz, Paweł Kubera i Bartosz Górka, Krzysztof Kowalski i Natalia Buk, Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki, Łukasza Wódz i Sebastian Plasota.

Złoto dla najlepszych

Kulinarne zmagania oceniało jury złożone z jurorów degustacyjnych i technicznych, któremu przewodniczył Paweł Salamon. Na trzecim miejscu na podium stanęli Łukasz Wódz i Sebastian Plasota, zdobywając czek na 9 tysięcy złotych i nagrody sponsorów. Zwyciężyli w Mistrzostwach Polski w Podawaniu Baraniny. Drugie miejsce zajęli Tomasz Ziółkowski i Oliwier Kowalczyk. Otrzymali czek na 12 tysięcy złotych, nagrody, a do finału trafili dzięki zwycięstwu w konkursie Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność. „Najlepszy z najlepszych” okazał się duet Kamila Tłuczka i Piotra Kuzdro. Wcześniej wygrali Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny oraz konkurs Smaki Galicji. Stanęli na podium ze statuetką, czekiem na 18 tysięcy złotych oraz nagrody.

Mistrzowski pstrąg i ptyś z kruszonką

Wygrany duet zdobył serca jury następującymi daniami. Na ciepłą przekąskę podali pstrąga łososiowego, kopytka, puree z pasternaku, krokiet z krewetkami. Ponadto kompresowanego ogórka, majonez z rukwi wodnej i sos z rukwi wodnej z kawiorem. W ramach dania głównego zaserwowali roladę z combrem jagnięcym, musem grzybowym i perliczką, sos z kurkami, gicz jagnięcą w kruszonce, puree z marchewki, mus z buraka, ziemniaka i galaretkę buraczaną. Natomiast deserem w ich wykonaniu był ptyś z kruszonką, galaretka pomidorowa, mus z kwaśnej śmietany, salsa pomidor-mango, sorbet pomidorowo-wiśniowy, beza i olej z liśćmi pomidora.

 

Marianna Anders
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl