Warsztaty kulinarne, degustacje, wykłady, koncerty, konkursy dla zawodowców i tradycyjny jarmark na Starym Rynku – to tylko niektóre niespodzianki, które czekają na poznaniaków i turystów w ramach XII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Impreza odbędzie się w długi weekend, w dniach 15-19 sierpnia.
Jednym z najważniejszych elementów festiwalu jest Jarmark Dobrego Smaku. Na Starym Rynku będzie można przeżyć kulinarną podróż po różnych zakątkach Polski. Znajdziemy tam sery z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewki z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryby z Pomorza i Mazur, wędliny z Podlasia czy lubuskie i dolnośląskie wina. Swoje stoiska będą mieli też wystawcy zagraniczni. Na Starym Rynku poczuć będzie można aromat wędlin i chlebów z Wileńszczyzny. Z polskim podpłomykiem rywalizować będzie alzacki flammkuchen. Pragnienie pomogą natomiast ugasić belgijskie piwa trapistów oraz wina z Francji, Włoch Węgier, Rumunii, Słowenii, Austrii czy Niemiec.
Uczestnicy imprezy będą mogli wziąć udział m.in. w laboratoriach smaku i warsztatach, które będą odbywać się w studiach kulinarnych na terenie całego miasta. Kuchnia będzie łączyć smakoszy w każdym wieku. Na Starym Rynku zorganizowane zostaną warsztaty kulinarne „Kuchnia – spotkania pokoleń”.
Pole do popisu będą mieli też mistrzowie kuchni serwujący czerninę. Konkurs jest skierowany do restauracji i gospodarstw agroturystycznych. Okazję do skosztowania czerniny będą mieli nie tylko jurorzy. W czwartek (16 sierpnia), o godz. 16 przed Restauracją „Pod Niebieniem” wszyscy uczestnicy, biorący udział w konkursie, będą częstować swoimi potrawami. Degustacja jest bezpłatna. Organizatorzy wydarzenia zachęcają jednak, by w zamian za talerz zupy wesprzeć wolontariuszy, którzy tego dnia będzie zbierać pieniądze do puszek.
Szczegółowy program XII Festiwalu Dobrego Smaku można znaleźć na: http://www.ofds.pl/pl/