Rozpoczął się sezon na jagody. Pojawiły się w lasach, na targowiskach i ryneczkach. W czerwcu nie mogło więc zabraknąć jagodzianek w poznańskich cukierniach i kawiarniach. Sprawdzamy jakie są ceny w tym roku i czy poznaniacy wybierają opcje klasyczne, czy modne w tym sezonie jagodzianki z pistacjami.
Z początkiem czerwca rozpoczął się sezon na jagody. W poznańskich kawiarniach i cukierniach możemy napotkać sezonowe słodkości, czyli jagodzianki. Najczęściej występują w wariantach klasycznych, z kruszonką lub z lukrem. Jednak w tym roku nie brakuje też modnej wersji z dodatkiem pistacji. Cukiernicy używają ich jako posypki lub dodają do nadzienia.
Wegańskie i pistacjami
Ceny jagodzianek zaczynają się od 13 zł za sztukę. W tej kwocie możemy otrzymać klasyczne warianty z kruszonką lub lukrem. Kawiarnia Masz Babo Placek z Łazarza oferuje jagodowe wypieki w cenach od 14 do 19 złotych. Więcej trzeba zapłacić za opcję wegańską.
– U nas ceny jagodzianek wahają się od 19 złotych do 24 złotych – mówi Marta Zilm, właścicielka Słowianka Cafe. – Jagodzianka z kremem pistacjowym kosztuje 22 zł, a z białą czekoladą 24. Najczęściej klienci wybierają klasyczne jagodzianki i do tego dobierają „inną” z dodatkami. Średnio sprzedajemy ok. 100 sztuk dziennie. Czasami nawet więcej – dodaje z zadowoleniem.
fot. wPoznaniu.pl
Ceny jagodzianek uzależnione są oczywiście od cen samych jagód. Właścicielka Słowianka Cafe podkreśla, że w tym roku ceny za jagody są nawet o połowę wyższe niż rok temu.
– W tym roku cena za kilogram jagód wacha się od 40 do 80 zł za kilogram. Rok temu była to cena w granicach 25 lub 30 zł za kilogram – wspomina Marta Zilm. – Jest to związane z tym, że przez opady jest mało jagód. U nas okres na jagodzianki zaczyna się z początkiem czerwca. Mamy nadzieję, że potrwa jak najdłużej. Zwykle trwa do połowy lipca, a czasem nawet do sierpnia – dodaje.