Kraj

Popularny produkt kuchenny wycofany ze sprzedaży

Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o zagrożeniu związanym z popularnym jedzeniem. Spożycie go może być niebezpieczne.

Mąka z ciecierzycy

W wyniku kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi w mące z ciecierzycy.

– Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną – poinformowała Generalna Inspekcja Sanitarna.

Sprawdź poniższe szczegóły produktu i upewnij się, że nie masz jej w domu.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Witpak. Mąka z ciecierzycy chickpeas flour, 500 g
Numer partii: 347/01/24
Data minimalnej trwałości: 12.2024
Producent: Witpak Sp. z o.o. Sp.k. , ul. Chałubińskiego 13, 25-619 Kielce

Uwaga alergicy!

Spożycie produktu z soją przez osobę z alergią na to białko może wywołać reakcję alergiczną. W takiej sytuacji należy natychmiast szukać pomocy medycznej. Czasem konieczne jest zastosowanie leków przeciwhistaminowych lub adrenaliny, aby złagodzić objawy. Osoby uczulone na białko soi powinny unikać spożywania produktów zawierających soję i regularnie sprawdzać etykiety, aby uniknąć niepożądanych reakcji alergicznych.

Czytaj także: Znana artystka odwołała swój koncert na poznańskich Juwenaliach

Gabriela Puczyłowska
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl