Kultowa restauracja w Parku Sołackim wraca na mapę Poznania

W dawnym „Meridianie” na Sołaczu powstaje restauracja i hotel. Otwarcie zaplanowano na wiosnę.

Restauracja w Parku Sołackim była jednym z popularniejszych miejsc na mapie Poznania. Przez lata funkcjonowała jako miejsce wydarzeń kulturalnych, bankietów, czy potańcówek. Działała pod różnymi szyldami, jak np. “Parkowa”, “Sołacka”, “Sołacz”, „Wypoczynek”, “Piracka”, czy w ostatnim czasie “Meridian`s”. Pomimo tego, że budynek przetrwał I i II wojnę światową, odszedł w zapomnienie. 

W zeszłym roku, spółka MTP wynajęła obiekt od Zarządu Komunalnych Zasobów Lokalowych. Architekci z EV Architects mieli za zadanie stworzyć miejsce przytulne, ale nie przytłaczające. „Port Sołacz” to także hotel. Prace remontowe mają na nowo przywrócić blask kultowej restauracji.

 

Całość cechuje jasność i świeżość. Dziesięć apartamentów, zaprojektowanych w stylu minimalistycznym z elementami rustykalnymi, będzie wyposażonych w meble autorskiego projektu. Ma być wygodnie i przestrzennie – mówią osoby odpowiedzialne za projekt. 

Obiekt ma zachować swój charakterystyczny wygląd, który na stałe wpisał się w krajobraz Sołacza. Pojawi się więcej zieleni i miejsc na stoliki z widokiem na park. Ponadto szef kuchni postawił na kuchnię śródziemnomorską, z elementami polskiej. Najróżniejsze dania, w tym bezglutenowe i wegetariańskie, będą przygotowywane z lokalnych produktów.

Nie ma jeszcze dokładnej daty otwarcia „Portu Sołacz”, ale koniec prac przewidziano na wiosnę.

Marianna Anders
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl