To już druga edycja konkursów na największą pyrę Wielkopolski oraz na najsmaczniejszą potrawę z pyry i kapusty. Pula nagród dla zwycięzców to łącznie 9900 złotych.
Organizatorzy konkursu skupiają się na kulinarnym symbolu Wielkopolski, czyli pyrze. Rywalizacja będzie odbywać się w dwóch osobnych kategoriach. Pierwsza z nich wyłoni największą pyrę, a głównym ocenianym kryterium będzie jej masa. Dodatkowo należy pamiętać, że zgłoszone do konkursu warzywo musi być wychodowane przez uczestnika w jego gospodarstwie na terenie Wielkopolski.
Dla miłośników gotowania okazją do kulinarnych popisów będzie natomiast druga kategoria. Uczestnicy, którzy chcą wziąć w niej udział muszą przygotować danie, którego głównym składnikiem będzie pyra. W potrawie powinno znaleźć się również inne warzywo, które tradycyjnie wykorzystywane jest w regionalnej kuchni, czyli kapusta. Jury będzie oceniać dania pod kątem trzech kryteriów: walorów smakowych, powiązania z tradycją i regionem oraz sposobu prezentacji.
Bardzo serdecznie zachęcam do udziału w tym konkursie na największą wielkopolską pyrę i danie z pyry, a więc konkursie typowo regionalnym związanym z naszym województwem. – mówi wicemarszałek województwa, Krzysztof Grabowski, który nadzoruje przebieg konkursu.
Uczestnicy, którzy chcą wziąć udział w konkursie powinni wysłać zgłoszenie do organizatora, czyli urzędu marszałkowskiego. Można to zrobić przynosząc niezbędne dokumenty do urzędu przy alejach Niepodległości 34, wysyłając je pocztą na ten sam adres lub w formie elektronicznej na adres mailowy dr.sekretariat@umww.pl.
Link do regulaminu dostępny jest pod linkiem. Finał konkursu zaplanowany jest na 8 października. To wtedy zwycięzcy poznają werdykt i otrzymają nagrody. Za zajęcie pierwszego miejsca za prezentację największej pyry przewidziane jest 1000 złotych. Autor najlepszej potrawy otrzyma natomiast 1500 złotych. Oprócz nagrodzenia drugich i trzecich miejsc organizatorzy zdecydowali również, że przyznają 10 wyróżnień dla autorów potraw, każde nagrodzą kwotą 500 złotych.