Ile siły trzeba, by ugryźć rogala? Poznańscy naukowcy to sprawdzili

11 listopada bez rogala dla poznaniaków się nie liczy. Co roku mieszkańcy Poznania zjadają około 600 ton tego przysmaku. Ale jak dokładnie wygląda jego skład i struktura? Rogala wzięli pod lupę, a nawet pod mikroskop, naukowcy z Poznańskiego Instytutu Technologicznego Łukasiewicz. Co odkryli?

W PIT Łukasiewicz znajdują się specjalistyczne laboratoria, które zazwyczaj zajmują się badaniami nad technologiami radiowymi, palnością, toksycznością czy odpornością na wstrząsy. Naukowcy na co dzień badają m.in. tabor kolejowy, meble i maszyny. Tym razem skupili się jednak na… rogalu. Przeprowadzili próbę przebicia, aby sprawdzić ilość nadzienia. Zbadali również jego elastyczność i sprężystość, analizując odkształcenia ciasta. Rogal został poddany testom rozciągliwości, obejrzany pod mikroskopem i zeskanowany w 3D.

fot. Łukasz Gdak

Im więcej nadzienia, tym trudniej go przebić

Rogal świętomarciński z certyfikatem waży między 150 a 250 g. Jego przeciętne wymiary to 118 mm długości, 112 mm szerokości i 79 mm wysokości.

Badania laboratoryjne dały naukowcom następujące wnioski:

  • aby skruszyć lukier na rogalu, wystarczy siła 1N – to tyle, ile potrzeba, by utrzymać w ręku tabliczkę czekolady,
  • aby rozerwać rogala, potrzeba siły 11N – to tyle, ile potrzeba utrzymać 1 kg cukru,
  • aby go ugryźć, potrzeba siły 30N – to tyle, ile potrzeba, by utrzymać 3 kg cukru.

Jeśli chcecie zobaczyć, jak wygląda rogal pod mikroskopem lub zeskanowany w 3D, zajrzyjcie do filmu PIT Łukaszewicz.

Czytaj także: Tam seniorzy już nie zjedzą. Zmienia się lokalizacja baru dla klientów MOPR

Marta Maj
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl