Michelin ponownie docenił poznańską gastronomię. Tym razem rekomenduje, aż 15 restauracji, czyli o cztery więcej niż w zeszłym roku. Gwiazdkę utrzymała restauracja Muga, a prestiżowe wyróżnienia Bib Gourmand zachowały restauracje: Tu. i Fromażeria. Tym samym wyróżnieniem po raz pierwszy może pochwalić się też Port Sołacz i PASODOBRE.
W najnowszym wydaniu przewodnika kulinarnego Michelin, poznańską scenę gastronomiczną wyróżniono na niespotykaną dotąd skalę. Inspektorzy Michelin polecili aż 15 restauracji. To znak, że Poznań staje się coraz ważniejszym punktem na kulinarnej mapie Polski.
Gwiazdki i Bib Gourmand
Szczególne wyróżnienie, jakim jest gwiazdka Michelin, po raz kolejny otrzymała restauracja Muga (ul. Krysiewicza 5). Tym samym kucharze potwierdzili swoją wysoką jakość i wyjątkowy charakter miejsca. Prestiżowe wyróżnienie Bib Gourmand, przyznawane za doskonałą jakość kuchni w przystępnej cenie, utrzymały restauracje Tu. (ul. Grunwaldzka 34A) oraz Fromażeria (ul. Ratajczaka 27). Nowym członkiem tego elitarnego grona jest SPOT (ul. Dolna Wilda 87), znane z wędzonych na miejscu składników i tarasu z widokiem na winnicę.
– Już samo pojawienie się inspektorów jest sporym wyróżnieniem i oznacza, że dany rynek jest dla nich interesujący kulinarnie. Jest całkiem spora grupa turystów, która decyduje się odwiedzić dane miasto właśnie ze względu na funkcjonowanie w nim docenianych przez ekspertów restauracji. Ludzie nie wpadają już po to, by się tylko najeść. To dla nich wydarzenie. Delektują się i spędzają w poznańskich restauracjach całe wieczory. To dla nich wydarzenie porównywalne z wyjściem do opery czy na koncert – tłumaczył dla naszego portalu Jakub Pindych, ekspert kulinarny współpracujący z Poznańską Lokalną Organizacją Turystyczną.
Poznań w przewodniku Michelin
Michelin rekomenduje również inne poznańskie restauracje, które zyskały uznanie inspektorów:
- 62 Bar & Restaurant (ul. Świętego Michała 62).
- A nóż widelec (ul. Czechosłowacka 133).
- Cucina 88 (ul. Wyspiańskiego 26A).
- Delicja (pl. Wolności 5).
- Marino Bistrot (ul. Poznańska 50).
- NOOKS (ul. Poplińskich 1).
- Papavero (ul. 3 Maja 46).
- PASODOBRE (ul. Śniadeckich 25).
- Port Sołacz (ul. Litewska 22).
- The Time (ul. Młyńska 12).
- Zen On (ul. Święty Marcin 21).
Historia Przewodnika Michelin
Przewodnik Michelin ma długą i bogatą historię, sięgającą początku XX wieku. Stworzony przez francuskiego producenta opon, miał początkowo pomagać kierowcom w znajdowaniu miejsc do odwiedzenia oraz restauracji, gdzie mogli dobrze zjeść. Z czasem stał się jednym z najważniejszych wydawnictw gastronomicznych na świecie, wpływając na rozwój rynku kulinarnego i zwiększając rozpoznawalność wyróżnionych miast.
W tegorocznej edycji przewodnika pojawiło się województwo pomorskie, obejmujące Gdańsk, Gdynię i Sopot. Nowe gwiazdki Michelin w Polsce:
- Arco by Paco Pérez (Gdańsk)
- Rozbrat 20 (Warszawa)
- Giewont (Kościelisko)
W sumie Przewodnik Michelin Polska wyróżnia obecnie 77 restauracji, w tym trzy nowe z jedną gwiazdką Michelin. W Polsce działa już 5 restauracji z gwiazdką Michelin, gdyż Muga w Poznaniu i NUTA w Warszawie zachowały swoje wyróżnienia na kolejny rok.
Liczba restauracji z Bib Gourmand wzrosła ponad dwukrotnie, a po raz pierwszy w Polsce przyznano wyróżnienie Michelin Green Star, podkreślające zrównoważoną przyszłość gastronomii (Elixir, Gdańsk).
Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy przewodników Michelin wyraził swoje zadowolenie z tegorocznych wyników.
– Jestem podekscytowany, że rok 2024 przyniósł tak wiele wspaniałych wiadomości dla naszej selekcji w Polsce. Tegoroczny Przewodnik znacznie się rozwinął, co odzwierciedla szybko rozwijającą się polską scenę gastronomiczną i ogromny talent krajowych szefów kuchni – powiedział Poullennec.
Czytaj też: Znany youtuber od kebabów przyjechał pod Poznań