Czy warto kupować jajka od kur z chowu klatkowego? Czy kolor jajka ma wpływ na jego jakość i smak? Okazuje, że wiele współczesnych teorii na temat jajek to mity. Czym kierować się w wyborze jaj na Święta Wielkanocne doradzają poznańscy naukowcy.
Panujący na terenie Unii Europejskiej podział jaj ze względu na ich pochodzenie jest dobrze znany. Jajka numerowane są od 0 do 3. Przy czym 0 oznacza jajka z chowu ekologicznego, 1 – jaja z chowu z wolnego wybiegu, 2 – jaja z chowu ściółkowego, 3 – jaja z chowu klatkowego. Coraz częściej chcemy kupować jajka od „szczęśliwych kur”. Które jajka najlepiej wybrać i czy aby na pewno te z numer 0 lub 1?
– Współcześnie nasiliło się w społeczeństwie zjawisko antropomorfizacji zwierząt, czyli traktowania ich oraz interpretowania ich zachowań w kategoriach ludzkich emocji. Dlatego zdarza się, że próbujemy uszczęśliwić zwierzęta, nie znając biologii ani behawioru danego gatunku. Każdy utrzymywany przez nas organizm żywy ma swoje specyficzne potrzeby, które musimy zaspokoić. W przypadku ptaków wyznacznikiem szczęścia są przede wszystkim poczucie bezpieczeństwa, stały dostęp do wartościowego pokarmu i wody oraz dostosowanie mikroklimatu do ich potrzeb w miejscu bytowania. Należy zadać w tym momencie pytanie, czy klatka nie jest takim miejscem? Obecnie, zgodnie z wymogami Unii Europejskiej, klatki przeznaczone do utrzymania kur powinny mieć pojemnik na paszę, poidło, gniazdo, grzędy oraz ściółkę w odpowiedniej ilości, co umożliwia kurom nioskom dziobanie, grzebanie i ścieranie pazurów. Z góry określona jest też liczba ptaków w klatce. Ponadto dobrostan kur jest systematycznie kontrolowany przez lekarza weterynarii- mówi hab. Marcin Hejdysz z Katedry Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach UPP, a artykule „Od kur z wolnego wybiegu czy z chowu klatkowego – jakie jaja najlepsze?”
fot. Łukasz Gdak
Białe, beżowe, brązowe
Oprócz rozmiaru i pochodzenia jajka wyróżniają się również kolorami. Tak więc kolejną ważną kwestia dla konsumentów jest kolor jajek, często utożsamiany z konkretnym smakiem. Skorupki jaj występują w bieli aż po odcienie brązu.
– Najprostszym wyjaśnieniem, jest po prostu wskazanie, iż kolor skorupki jaja zależy
od genetyki kury. Myślę jednak, że znacznie ważniejsza jest zawartość jaja. Przecież na obrazkach i w
reklamach pojawiają się takie idealne, wysycone, niemalże pomarańczowe żółtka. Ten
kolor najbardziej zależy od diety, np. spożywanych karotenoidów – substancji znajdujących się w zielonych roślinach czy marchwi, nadających piękną pomarańczową barwę. Wiadomo jednak, że dla konsumenta, który wszak „kupuje oczami”, liczy się i opakowanie, skorupka właśnie. To jakie kolory jaj są preferowane zależy od tradycji kulturowych, regionalnych, a nawet rodzinnych. Dla mnie to nie ma znaczenia, jaja bardzo lubię i wiem, że kolor skorupki nie przekłada się na wartość odżywcza i smak- wyjaśnia prof. Piotr Tryjanowski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.