BBC nakręciło odcinek o poznańskiej kuchni

Rogal Świętomarciński, pyry i dymione piwo. To wszystko w swoim programie kulinarnym odkrywał prezenter telewizji BBC Nick Kwek.

Brytyjska telewizja BBC nakręciła odcinek o poznańskiej kuchni. W ramach programu Discovering The World’s Table do stolicy Wielkopolski przyjechał Nick Kwek. Prezenter i dziennikarz stacji BBC miał okazję spróbować między innymi Rogala Świętomarcińskiego, jedynego rogala na świecie, który został wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej.

Poznańska kuchnia

Nick Kwek kosztował również znanych poznańskich pyr i odkrył tajemnice dymionego piwa.

– Poznań ma kwitnącą scenę kulinarną, od restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin po modne kawiarnie. Miasto oferuje mieszankę tradycyjnej kuchni polskiej i nowoczesnych trendów gastronomicznych – czytamy w opisie odcinka.

Odwiedził Warszawę

W trakcie swojej podróży Nick odwiedził także Warszawę, gdzie spotkał się z Olgą Bradowską, lokalną dziennikarką kulinarną. Tam dowiedział się o niezmiennym znaczeniu barów mlecznych w polskiej kuchni. Prezenter pojechał również do gospodarstwa Ludwika Majlerta, gdzie z szefem kuchni Marcinem Przybyszem zbierał szparagi do swojej restauracji.

Więcej o odcinku: BBC

Czytaj także: Ile osób wzięło udział w Marszu Równości?

Erwin Nowak
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl