Rogal Świętomarciński, pyry i dymione piwo. To wszystko w swoim programie kulinarnym odkrywał prezenter telewizji BBC Nick Kwek.
Brytyjska telewizja BBC nakręciła odcinek o poznańskiej kuchni. W ramach programu Discovering The World’s Table do stolicy Wielkopolski przyjechał Nick Kwek. Prezenter i dziennikarz stacji BBC miał okazję spróbować między innymi Rogala Świętomarcińskiego, jedynego rogala na świecie, który został wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej.
Poznańska kuchnia
Nick Kwek kosztował również znanych poznańskich pyr i odkrył tajemnice dymionego piwa.
– Poznań ma kwitnącą scenę kulinarną, od restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin po modne kawiarnie. Miasto oferuje mieszankę tradycyjnej kuchni polskiej i nowoczesnych trendów gastronomicznych – czytamy w opisie odcinka.
Odwiedził Warszawę
W trakcie swojej podróży Nick odwiedził także Warszawę, gdzie spotkał się z Olgą Bradowską, lokalną dziennikarką kulinarną. Tam dowiedział się o niezmiennym znaczeniu barów mlecznych w polskiej kuchni. Prezenter pojechał również do gospodarstwa Ludwika Majlerta, gdzie z szefem kuchni Marcinem Przybyszem zbierał szparagi do swojej restauracji.
Więcej o odcinku: BBC