Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku odbędzie się po raz kolejny w Poznaniu. Gastronomiczna uczta potrwa przez pięć dni. Ponownie stoiska z jedzeniem rozstawią się na pl. Kolegiackim, ze względu na remont Starego Rynku. Podczas edycji na Starym Rynku było 100 wystawców, w zeszłym roku 32.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku
To jedna z największych imprez kulinarnych w Polsce. Przez lata na Starym Rynku gromadziły się dziesiątki tysięcy poznaniaków i turystów zainteresowanych daniami regionalnymi i zagranicznymi. W tym roku, jak w poprzednim, wydarzenie odbędzie się na pl. Kolegiackim w Poznaniu, ponieważ remont poznańskiego rynku trwa do jesieni 2023 roku. W zeszłym roku na kramach było można skosztować wyrobów z różnych części Polski, a także z zagranicy, jak m.in. węgierski langosz, turecką baklawę, litewskie wędliny, sery z Francji, czy hiszpańskie tapas. Najprawdopodobniej i w tym roku nie obędzie się bez stoisk winiarskich i tradycyjnych poznańskich dań jak pyra z gzikiem czy szare kluchy.
W trakcie festiwalu towarzyszą mu też spotkania kulinarne, warsztaty, konkursy i koncerty. Na poszczególnych stoiskach dostępne jest rękodzieło artystyczne, akcesoria kuchenne czy książki o tematyce kulinarnej.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku 2023
Tegoroczna edycja oficjalnie odbędzie się od piątku, 11 sierpnia do wtorku, 15 sierpnia. Organizatorzy przekonują, że pl. Kolegiacki sprawdził się doskonale w zeszłym roku, dlatego też i w tym roku będzie gościł wystawców z całego świata.
– Wielu z was mówiło nam, że to mniejsze, bardziej kameralne miejsce było nawet lepsze od Starego Rynku. Zgłoszenia wystawców zaczniemy przyjmować zaraz po Wielkanocy. Widzimy się w sierpniu w Poznaniu – informują przedstawiciele festiwalu.
Zeszłoroczną edycję organizatorzy nazywali wersja „lajt”, ponieważ mniejsza przestrzeń to też ograniczona liczba wystawców. Podczas edycji na Starym Rynku było 100 wystawców, w zeszłym roku 32.
Festiwalowa tradycja, czyli Konkurs Polska Nalewka. To moment, gdy twórcy domowych nalewek z całej polski nadsyłają m.in. wiśniówki, pigwówki, czy orzechówki. Wśród najciekawszych nalewek z poprzednich edycji zaliczyć można te z: czosnku, borowików, grzybków shitake, kwiatów gruszy, dyni, świeżego zielonego ogórka, truskawek z czarnym pieprzem. Kapituła Dobrego Smaku oceni zgłoszone trunki i ogłosi zwycięzcę Polskiej Nalewski Roku 2023.
Czytaj też: Filipiny na Wildzie. To pierwszy filipiński sklep w Polsce