Remont zabytkowego budynku w Parku Sołackim ukończony. Szóstego maja otworzy się tu Port Sołacz, nowa restauracja z letnim tarasem i apartamenty hotelowe.
Budynek, w którym znajduje się Przystań Sołacz, powstał w 1912 roku na terenie dzisiejszych Międzynarodowych Targów Poznańskich. Był elementem wystawy i służył jako winiarnia. Po zakończeniu targów przeniesiono go w miejsce gdzie stoi po dzień. Przez wiele lat mieściło się w nim kilka restauracji. Niestety budynek popadł w ruinę.
Ostatecznie wynajęła go Grupa MTP i postanowiła przywrócić mu dawny blask. Gruntownie wyremontowany budynek ma być nową atrakcją na mapie miasta. Zabytkowy gmach położony w sercu Parku Sołackiego ma służyć poznaniakom oraz turystom. Oprócz podstawowej działalności w Przystani Sołacz mają odbywać się imprezy kulturalne i koncerty.
– Chcieliśmy przywrócić dawną świetność tego budynku i stworzyć miejsce zachęcające do miejskiego odpoczynku, ale z poszanowaniem tradycji dzielnicy i w zgodzie z jej mieszkańcami. Dlatego przed rozpoczęciem inwestycji prowadziliśmy konsultacje społeczne z Radą osiedla Sołacz. Chcieliśmy, by przestrzeń wokół Portu Sołacz, była uporządkowana, zielona i odpowiadała ich potrzebom – mówi Filip Bittner, wiceprezes zarządu Grupy MTP.
Na parterze budynku znajdzie się restauracja i kawiarnia, które pomieszczą łącznie sto pięćdziesiąt osób. W sezonie letnim i wiosennym dodatkowo będą czynny taras. Równocześnie we wnętrzu będzie mogło odbywać się nawet kilka imprez rodzinnych lub biznesowych. Na piętrze znajduje się dziesięć dwuosobowych apartamentów z widokiem na Park Sołacki, które już wkrótce będą przyjmować gości.
W trakcie remontu nie tylko powrócono do dawnego wystroju budynku, ale również dodano tereny zielone. Roślinność, która otacza restaurację kończy się tuż nad brzegiem stawu. Otwarcie całego ośrodka odbędzie się 6 maja, ale już od najbliższej soboty będzie można skorzystać z restauracji, która poprowadzą Bartosz Fabiś oraz Michał Kozłowski, zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski z 2019 roku.