-
Jan Józefowski
-
Jak wygląda praca sommelierów? Jak ocenić setki win w czasie kilku dni? Zobacz ich…ciężką pracę na zdjęciach z trwającego właśnie WINOPOLu. Wnikliwej ocenie jury poddawane są wyłącznie wina wyprodukowane nad Wisłą, które eksperci oceniają w restauracji GARDENCity.
Premierowa odsłona WINOPL spotkała się z bardzo dużym odzewem ze strony winnic. Nie inaczej było i tym razem. W konkursie bierze udział 316 win z 82 winnic, co jest zbliżonym wynikiem, w porównaniu do pierwszej edycji. Dla 35 producentów wina będzie to już druga przygoda z konkursem. Oznacza to, że nieznaczną przewagę mają w tym roku debiutanci. Już niebawem przekonamy się, jak wypadną na tle nieco bardziej doświadczonych konkurentów.
Nowością przy okazji tej edycji jest zorganizowanie Konkursu Pretendentów dla tych winnic, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z produkcją wina i nie są jeszcze zarejestrowane w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa. Ocena profesjonalnego jury będzie dla tych producentów cenną informacją zwrotną, która sprawi, że tworzone przez nich wina staną się w przyszłości jeszcze lepsze.
Obrady jury potrwają do 23 lutego. Ogłoszenie wyników nastąpi 24 lutego, o godz. 19:00 na facebookowym kanale Targów WINO.
Jan Józefowski