Zdrowo, lokalnie i z tradycją – tak najlepiej opisać ideę Targów Smaki Regionów. To wydarzenie, które nie tylko celebruje kulinarne dziedzictwo Polski, ale też pokazuje, że tradycja może iść w parze z nowoczesnym stylem życia i świadomymi wyborami.
Kulinarna podróż przez Polskę
Poznań ponownie stanie się miejscem, gdzie spotykają się pasja do jedzenia, bogactwo polskiego dziedzictwa kulinarnego oraz radość rodzinnego spędzania czasu. Smaki Regionów od lat przyciągają tysiące odwiedzających w poszukiwaniu zdrowych, naturalnych produktów.
Przez trzy dni targów będzie można spróbować i zakupić wyjątkowe specjały – od aromatycznych wędlin, serów, miodów i pieczywa po mniej znane regionalne rarytasy, takie jak kakory, dzyndzałki czy fuczki. To także okazja do spotkania z producentami, którzy stoją za powstawaniem tych unikalnych produktów i od lat pielęgnują lokalne receptury.
Naturalne składniki i prawdziwy smak
– Samki regionów w tym roku będą wyjątkowe i inne niż lata wstecz. Przede wszystkim będzie dużo nowych produktów. Na targach zaprezentuje się ponad 200 producentów z 14 regionów Polski. Będzie to też edycja edukacyjna. Będą strefy przygotowane dla rodzin, dzieci i młodzieży. Będziemy dużo mówić o wartościach odżywczych produktów regionalnych, dlaczego powinniśmy je jeść i dlaczego są też tak ważne w gospodarce regionu i danego województwa – mówi Filip Bitner, wiceprezes Grupy MTP.
Na tragach nie zabraknie także konkursów. Jednym z nich będzie bitwa małych mobilnych kuchni warsztatowych. Takie kuchnie od dłuższego w ramach konkursu organizowanego przez Wielkopolski Urząd Marszałkowski trafiają do organizacji i stowarzyszeń, które na co dzień pomagają ubogim i zapobiegają marnowaniu się żywności.
– Poprzez bitwę małych mobilnych kuchni warsztatowych, chcemy zwrócić uwagę na rosnący problem marnowania żywności. W Polsce co roku marnuje się 5 milionów ton żywności z tego niestety w Wielkopolsce pół miliona. Oprócz tego przez bitwę chcemy pokazać, że z produktów którym kończy się termin przydatności do spożycia można coś jeszcze zrobić. Podczas zawodów – banki żywności, bo one są w tym najlepsze – pokażą, jak i co można zrobić z tych produktów, aby ich nie zmarnować – mówi Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego.
Tegoroczna edycja Smaków Regionów zyska dodatkowy, niezwykle ważny wymiar. Na stoiskach pojawi się Ciastko Nadziei, lokalny wypiek, którego sprzedaż ma realną moc pomagania. Każdy, kto go spróbuje, wesprze Marię Sadowską–Pawlak, wiceprzewodniczącą Fundacji Pomocy Wzajemnej Barka, kobietę od lat zaangażowaną w pomoc innym, a dziś samą zmagającą się z glejakiem IV stopnia.
Kulinarne show na scenie
Smaki Regionów to także niezapomniane widowisko kulinarne. Na scenie swoje umiejętności zaprezentują wyjątkowi szefowie kuchni, wśród nich Laurentiu „Lorek” Zediu, znany z programu MasterChef oraz występów w „Pytaniu na Śniadanie”. Na scenie wystąpi także Chef Cristina Catese, która zachwyca widzów swoją włoską energią i zamiłowaniem do prostych, naturalnych składników. Ich pokazy będą prawdziwą ucztą – pełną smaku, pasji i inspiracji do gotowania w domu.
Degustacje, zakupy i rodzinne atrakcje
Na gości czekają liczne degustacje, możliwość kupienia regionalnych specjałów, a także animacje i warsztaty. Dzieci będą mogły spróbować swoich sił w pieczeniu w ramach warsztatów piekarskich, a całe rodziny skorzystają z atrakcji przygotowanych w zagrodzie ze zwierzętami czy posłuchają muzyki folkowej na żywo.
Targi Smaki Regionów odbywają się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich przy ulicy Głogowskiej 10 w pawilonie 3A. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Godziny otwarcia targów:
Piątek, 26 września 2025 w godzinach 10:00 – 18:00
Sobota, 27 września 2025 w godzinach 10:00 – 18:00
Niedziela, 28 września 2025 w godzinach 10:00 – 17:00
fot. Fotobueno, MTP
Czytaj także: Jacek Jaśkowiak o imieninach ul. Święty Marcin: Wydarzenie jest imprezą masową i jest to bezdyskusyjne