Media obiegła informacja, że niedługo zamknie się ostatni lokal Krowarzywa. Co prawda mowa o restauracji w Warszawie, jednak jeszcze kilka lat temu poznaniacy tłumnie maszerowali do tej wegetariańskiej restauracji, która działała przy ul. Kantaka.
Znika ostatni lokal Krowarzywa, który niewątpliwie przyczynił się do rozpowszechnienia roślinnej gastronomii w Polsce. Przykrą dla fanów restauracji informację przekazał Puls Biznesu. Warszawski lokal działał od 2013 roku. Lokal działał nieprzerwanie przez 12 lat. Krowarzywa serwuje kebaby i burgery roślinne, czym skradła serce nie tylko osób na dietach bezmięsnych. Przez lata na kulinarnej mapie Polski powstało sporo miejsc, które serwują dania z alternatywą dla mięsa. Wege burgery stały się popularne nawet w restauracjach, które wcześniej nie miały roślinnych opcji w swoim menu. „W pewnym sensie staliśmy się ofiarą własnego sukcesu” – powiedział współtwórca i współwłaściciel Krzysztof Bożek.
– Przed nami ostatnie tygodnie działalności! Z końcem marca zamykamy ostatni lokal przy ul. Chmielnej w Warszawie – czytamy we wpisie na Facebooku.
Lokal Krowarzywa działał również w Poznaniu przez cztery lata, przy ulicy Kantaka. Wówczas, ciesząca się sporą popularnością restauracja przetrwała pandemię. Później jednak w Poznaniu rozpoczął się spory remont, właśnie w okolicy lokalu. Niestety lokal ostatecznie nie przetrwał i zamknął się wraz z końcem października w 2023 roku.