Na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbyły się prestiżowe zawody Kulinarnego Pucharu Polski. Najlepsi kucharze z całego kraju walczyli o tytuł mistrza.
Kulinarny Puchar Polski
Podczas targów Polagra, rozegrano 22. edycję prestiżowego konkursu Kulinarny Puchar Polski. W rywalizacji wzięło udział 12 uczestników, którzy w duetach mieli za zadanie przygotować przystawkę oraz danie główne.
Finałowe dania – tradycja z nowoczesnością
W przystawce głównymi składnikami były wątróbka gęsia, maliny, gruszki, orzechy włoskie, polski ocet owocowy i gorzka czekolada. Natomiast danie główne składało się z kaczki, polskiej kaszy, nalewki owocowej, borowików, kapusty białej lub włoskiej oraz oleju z esencją masła.
O wyborze zwycięzców zadecydowało siedmioosobowe jury pod przewodnictwem Iwony Niemczewskiej.
Intrygujące połączenia smaków w daniach
W tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski pierwsze miejsce zdobyli Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska. Ich sukces oparty był na pomysłowym połączeniu smaków i umiejętnościach kulinarnych.
Ich przystawka składała się z gulaszu z gęsiej wątróbki z owsianką, musu z selera i gruszki, markizy wytrawnej z czekoladą i wątróbką oraz pierożka malinowego z gruszką. Jako danie główne przygotowali pierś z kaczki, kaszankę oraz udko kacze. Do tego podali tartaletkę z kaczej krwi, duszoną kapustę z koprem i pączek z popcornem z kaszy gryczanej.
Dwa oblicza kulinarnych kompozycji
Na drugim miejscu znaleźli się Kamil Bujdasz i Paweł Baran. Ich przystawka to pączek nadziewany wątróbką, który podano z pate z gorzkiej czekolady i marynowanej gruszki oraz coulis malinowym i cygaretką sosnową. W daniu głównym przygotowali pieczoną pierś kaczki, donut z szarpanki, gołąbka, ćwikłę, puree z dyni oraz sos z pieczonej kaczki.
Utrzymanie tradycji w nowoczesnym wydaniu
Na podium znalazł się także duet w którego skład weszli Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk, broniący tytułu „Najlepszego z Najlepszych”. Ich przystawka składała się z uszek faszerowanych gęsią wątrobą, które podano z puree gruszkowym, kruszonką z orzechów włoskich i świeżymi malinami. Danie główne to podwędzana pierś z kaczki, serwowana z pyzą gryczaną z grzybami, bigosem, skwarkami z kaczej skóry oraz pasztetem z kaczych podrobów. Dodatkowo wzbogacono je puree z jabłka i sosem na bazie kaczej redukcji.
Organizacja i cel konkursu Kulinarny Puchar Polski
Kulinarny Puchar Polski to jeden z najważniejszych i najbardziej prestiżowych konkursów w branży gastronomicznej w Polsce. Jego organizatorem jest Grupa MTP.
Kulinarny Puchar Polski cieszy się wsparciem wielu renomowanych stowarzyszeń. W ich skład wchodzą: Fundacja Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro-Toques Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. W wydarzeniu biorą również udział znakomici szefowie kuchni oraz autorytety ze świata gastronomii.