Obchody zbliżającego się święta, imienin ulicy św. Marcin zapowiadają się przepysznie. I nie chodzi tutaj o same tradycyjne rogale Świętomarcińskie. W trakcie święta będzie można spróbować gęsinę.
Mięso gęsi jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Można pokusić się o stwierdzenie, że nie ma wyżej ocenionego mięsa. W trakcie dnia obchodów święta, będzie można spróbować go w różnych wersjach. Poznańscy kucharze już teraz przygotowują się do wystawienia najlepszych pasztetów z gęsi, pierogów z szarpaną wołowiną, a także gęsich pipek i innych rarytasów.
Gdzie będzie można spróbować gęsiny?
W dniu imienin św. Marcina będą trzy miejsca, gdzie będzie można spróbować tego mięsa. Pierwszy z nich, wielki kocioł, stał będzie przy ulicy Gwarnej i biesiadować będzie można przy nim w godzinach 12.00.-18.00. Nieodpłatne porcje wydawane będą też na trasie korowodu, a także na Łęgach Dębińskich, na wielkiej patelni mistrzowie kuchni serwować będą gęsie kąski. Wśród potraw znajdą się także pasztety z gęsi czy pierogi z szarpaną gęsiną.
Legenda o gęsiach i św. Marcinie
Gęsi i imieniny łączy ciekawa legenda. Według niej św. Marcin podzielił się swoim okryciem z bezdomnym człowiekiem. W nocy miał sen-wizję. Przyśnił mu się Chrystus. Widzenie miało wielkie znaczenie dla św. Marcina, ponieważ po nim został księdzem.
Swoją posługę pełnił na tyle dobrze, że wybrano go na biskupa. Nie chciał jednak nim zostać, dlatego postanowił gdzieś się schować. Padło na domek w którym pasły się gęsi. Św. Marcin schował się tam, ale poprzez charakter gęsi został… wygęgany. Właśnie dlatego spożywanie w dniu jego imienin gęsiny jest swego rodzaju tradycją.