System ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego, czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach.
Dostarczane produkty nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić – wskazała w raporcie NIK. Co ciekawe NIK sprawdził ile w posiłkach jest ważnych dla pacjentów składników odżywczych i okazało się, że bylo w nich o 63 procent za mało wapnia, o 52 procent za mało żelaza, o 43 procent za mało magnezu i aż o prawie 70 procent za mało witaminy C. Za to w jedzeniu stwierdzono o 374 procent zbyt wiele soli.
Oto grafika z pełnymi wynikami badań NIK
![](http://www.wpoznaniu.pl/wp-content/uploads/2018/04/nik-zywienie-w-szpitalach-infografika.jpg)
Fot: NIK