Dziś kolejny dzień Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Podczas 12. edycji imprezy poznaliśmy laureatów konkursu Polska Nalewka Roku 2018.
I miejsce i tytuł Polskiej Nalewki Roku otrzymała nalewka z mirabelki żółtej autorstwa Wojciecha Suchanka. II miejsce Smorodinówka wykonana przez Czesława Maszczyka. III miejsce nalewka z Rokitnika przygotowana przez Martę Kuczmańską.
Wyróżnienia otrzymały :
Pigwowcówka – Czesław Maszczyk
Smorodina z liściem – Wojciech Suchanek
Dereniowa – Mariusz Fik
Mahonia – Andrzej Lewandowski
Tarninówka – Tomasz Badowiec
Nalewka z aronii – Anna Kacprzak
Nalewka z mirabelki – Anna Kacprzak
Pigwowcówka – Kazimierz Kiszka
Dziś kolejny dzień festiwalu. Do godziny 14:00 na Placu Bernardyńskim w ramach Zielonego Targu będzie można spróbować i kupić naturalne i ekologiczne wyroby lokalnych producentów.
Na Starym Rynku znajdziemy pełen pyszności Jarmark Dobrego Smaku. To ponad setka stoisk z rarytasami ze wszystkich zakątków Polski i Europy. Wieczorem pod staromiejskimi fontannami zabrzmią jazzowe standardy.
Do 18:00 w plenerowej kuchni na Starym Rynku potrwają bezpłatne warsztaty kulinarne dla całej rodziny. Nie trzeba się na nie wcześniej zapisywać i można dołączyć o każdej porze. Uczestnicy przygotowują sezonowe specjały i tworzą Rodzinne Przepiśniki. Projekt finansowany jest z budżetu miasta Poznania.
Znajdzie się także coś dla amatorów wina. W barze WIno na Kieliszki obowiązuje specjalna festiwalowa oferta obejmująca degustację win z dolnego śląska i lubuskiego. Festiwal zakończy się w niedzielę.