W Brudzewiu w powiecie tureckim odbył się konkurs na najlepsze wigilijne potrawy regionu. Na jarmarku swoje dania zaprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski. Imprezę organizował Samorząd Województwa Wielkopolskiego.
W rywalizacji udział wzięło ponad 70 Kół Gospodyń Wiejskich z całego regionu. Jury dania oceniało w dwóch kategoriach, potrawy przygotowywane na słono i słodko.
W kategorii potrawy na słono zwyciężył „Karp piernikową nutą nadziewany i leśną pierzynką okrywany”. Danie przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich w Potworowie „Potworowianki” (pow. turecki, gm. Dobra). Drugie miejsce zajęło Stowarzyszenie Kali-NoVa (pow. turecki, gm. Turek) z „Zupę grzybową z łazankami i pasztecikami”. Trzecie miejsce za „Wigilijną rybę – sum nadwarciański w sosie z grzybów z gajowego lasu z pyrami” przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich w Gaju „Gajowianki” (pow. kolski, gm. Dąbie).
– Zainteresowanie konkursem i frekwencja pokazują, że chęć uczestnictwa mieszkańców w takich wydarzeniach to doskonała okazja do integracji i promocji lokalnego dziedzictwa kulinarnego. Wiele atrakcji przygotowanych przez organizatorów sprawiają, że każdy z uczestników znajdzie coś dla siebie. Organizowane są nie tylko wydarzenia, które integrują. Samorząd Województwa Wielkopolskiego wspiera także Gospodynie organizując konkursy dotacyjne skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich. – mówi wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
Z kolei wśród potraw na słodko pierwsze miejsce zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Anastazewie (pow. słupecki, gm. Powidz) za „Tradycyjny piernik wigilijny”, drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Krwonach (pow. turecki, gm. Brudzew) za „Wielkopolską zupę z suszu i uszkami z suszona śliwką”, a trzecie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Żelazno (pow. pilski, gm. Wyrzysk) za „Sernik Bożonarodzeniowy Hrabiego Konstantego”.