Grodziec w powiecie konińskim był centrum najlepszych potraw z ziemniaka i pyr gigantów. Już po raz czwarty odbył się finał wojewódzkiego konkursu pn. „Na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry”.
Zgłoszonych do konkursu „Na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry” zostało aż 70 ogromnych bulw. Wyróżniały się wielkością oraz rozmaitością kształtów. Po przeważeniu wszystkich okazało się że największą (najcięższą) przywiozły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Kołaczkowianki” w Kołaczkowie w powiecie wrzesiński. Ich pyra ważyła aż 1,790 kg!
Druga największa pyra o wadze 1,730 kg została dostarczona przez Koło Gospodyń Wiejskich Kuźnia z powiatu pleszewskiego. Z kolei na trzecim miejscu uplasował się ziemniak Koła Gospodyń Wiejskich w Sobiesękach Drugich z powiatu kaliskiego, który ważył 1,615 kg. Każdy uczestnik konkursu otrzymał nagrodę pieniężna oraz 15 kg mąki pszennej.
– Już po raz czwarty odbył się konkurs „Na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry” podczas, którego promujemy dziedzictwo kulinarne regionu. Warto zaznaczyć że aż 90 Kół Gospodyń Wiejskich przyjechało z całej Wielkopolski do Grodźca i wzięło udział w konkursie Samorząd Województwa Wielkopolskiego. W ten sposób chcą podtrzymać tradycję związaną z ziemniakiem oraz zaprezentować przed szeroką publicznością dorobek kulinarny organizując tego typu wydarzenia. Impreza przyciąga także lokalną społeczność do poznania wielu pomysłów przygotowanych przez Koła tym samym rozpowszechnia się świadomość o bogactwie kulinarnym i kulturowym naszego Województwa. – mówi wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
fot. źródło: UMWW w Poznaniu
Oprócz wyboru największej pyry, koła gospodyń wiejskich zaprezentowały potrawy zrobione z ziemniaków. Za najlepszą potrawę uznano „Placki ziemniaczane gęsiną nadziane” przygotowane przez KGW w Biernatki z gminy Żelazków. Drugie miejsce zajęło KGW w Będziechowie z gminy Kawęczyn za „Tort ziemniaczany na słodko”. Trzecie miejsce przypadło KGW w Jedlcu z gminy.Gołuchów za „Grucholce turlane z zupką podany i babeczkami obtulany”.