Pierwsze zatrucie grzybami w Poznaniu w tym sezonie

W wyniku zatrucia grzybami na oddział toksykologii szpitala miejskiego w Poznaniu trafiła czteroosobowa rodzina – rodzice i dwóch nastoletnich synów. To pierwszy taki przypadek w Poznaniu w tym sezonie.

Jedli rydze i czubajki kanie

Pierwsze zatrucie grzybami w Poznaniu w tym sezonie. Członkowie rodziny, jak sami przyznali, jedli rydze i czubajki kanie. W nocy poczuli się źle. Nad ranem trafili do szpitala.

Cała rodzina jest na oddziale. Przyjmuje leki, co ma przeciwdziałać objawom zatrucia. Możliwe, że ich stan pozwoli im na to, by opuścili oddział już w ten weekend.

– Grzyby są ciężkostrawne, zjedzone w dużych ilościach wieczorem, mogą wywołać objawy zatrucia i wszystko wskazuje na to, że do takiej sytuacji doszło w przypadku tej rodziny – powiedział dr Eryk Matuszkiewicz w rozmowie z Radiem Poznań.

Trzeba uważać na grzyby z blaszkami

Lekarze radzą osobom, które zbierają grzyby, by unikali tych, które mają blaszki. Należy mieć na uwadze, że czubajka kania jest podobna do trującego muchomora sromotnikowego.

Czytaj także: Chciała szybko zarobić. Straciła oszczędności życia

Bartłomiej Najtkowski
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl