Lokalne restauracje serwujące ekologiczną kuchnię w specjalnych cenach i warsztaty zwiększające świadomość na temat środowiska naturalnego – to tylko niektóre atrakcje nowego cyklu Ekotargowiska, który startuje już w tę sobotę, 18 lipca.
Na projekt składają się spotkania z lokalnymi restauratorami, a także seria ekowarsztatów. Dodatkowo uczestnicy otrzymają przyjazne środowisku torby na zakupy oraz siatki na owoce.
– Nasze wydarzenia dedykowane będą tematowi szeroko pojętej ekologii. Pokażemy wagę segregacji odpadów, recyklingu oraz uruchomimy wrażliwość i kreatywność ekologiczną. Poprzez różnorodne warsztaty w ciekawy sposób będziemy przybliżać tematy związane z ochroną naszej planety – mówi Iwona Rafińska, prezes spółki Targowiska.
Pierwsze Ekotargowisko odbędzie się na rynku Jeżyckim, 18 lipca w godz. 10:00-15:00. Będzie to okazja, aby spróbować potraw przygotowanych przez jeżyckie restauracje. W menu jest ok. 20 dań kuchni wschodu i kuchni polskiej z 5 lokali gastronomicznych, w cenie do 10 zł. Drugie kulinarne spotkanie odbędzie się na rynku Wildeckim, 8 sierpnia również w godz. 10:00-15:00. Tu swoje popisowe dania zaprezentują restauratorzy z Wildy.
Obu wydarzeniom towarzyszyć będą zajęcia z tworzenia ekotoreb, które będzie można spersonalizować za pomocą specjalnych flamastrów i wzorników. Ponadto odbędą się prelekcje na temat sortowania odpadów. Dzieci zobaczą jak funkcjonuje zgniatarka do butelek PET, a także dowiedzą się jak stosować torby do segregacji. Nie zabraknie zabaw i quizów ekologicznych.
Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny, nie obowiązują zapisy.