Czy białko z owadów jest przyszłością żywienia zwierząt?

Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu od wielu lat prowadzą intensywne badania, aby zrozumieć i wykorzystać pełny potencjał owadów w żywieniu zwierząt. W najnowszym odcinku #EKOmentarzUPP dostępnym na kanale YouTube, prof. dr hab. Damian Józefiak z Katedry Żywienia Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu odpowiada na pytania czy białko z owadów jest przyszłością żywienia zwierząt?

W dzisiejszym świecie, gdzie troska o naszą planetę i zachowanie naturalnych zasobów jest bardzo istotne coraz częściej zwraca się uwagę na owady jako alternatywne źródło białka. Jak dowodzą naukowcy te niewielkie istoty, kryją w sobie potężny potencjał. Są nie tylko bogatym źródłem białka, ale również pełnowartościowymi aminokwasami, kwasami tłuszczowymi, witaminami i minerałami. Ponadto hodowla owadów może być ekologicznie efektywna, znacznie bardziej niż tradycyjna hodowla bydła. Mniej wody, mniej paszy, mniej przestrzeni – to tylko początek. Owady generują także znacznie mniejszą ilość gazów cieplarnianych, co ma ogromny wpływ na naszą planetę. To nowa rzeczywistość, która zmienia nasz sposób myślenia o produkcji żywności.

Co jest największym wyzwaniem w produkcji i wykorzystaniu białka z owadów? Czy owady są kluczem do zrównoważonej przyszłości naszej planety? I jaka jest przyszłość tej branży? O tym w #EKOkomentarzuUPP prof. dr hab. Damian Józefiak, Katedra Żywienia Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Czytaj także: Czas na Derby. Poznań czeka piłkarska bitwa

Artur Adamczak
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl