Przy ul. Warzywnej powstaje Centrum Piekarstwa. We wtorek, 16 lipca, symbolicznie powieszono wiechę, na znak zakończenia ważnego etapu budowy. Jesienią budynek ma być już gotowy. Później w jego salach pojawią się pierwsi uczniowie – piekarze.
Centrum Piekarstwa przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu będzie miejscem, w którym uczyć się będą przyszli mistrzowie piekarstwa. W lipcowy wtorek ogłoszono zakończenie ważnego etapu budowy nowego Centrum. Wyraźnie widać już mury i kształt budynku. Będzie mieścił pracownie piekarstwa, w których również obecni pracownicy z branży będą mieli okazje się doszkalać.
– Będą nowe dwa kierunki, dedykowane młodym ludziom ale również osobom, które chcą się przebranżowić. Pierwszy kierunek to „pomocnik piekarza”. Rzemiosło zgłosiło nam taka potrzebę, że brakuje takich osób na rynku do pracy. Drugi kierunek, który będziemy proponowali, to będzie „galanteria piekarska”. To kierunek związany z produkcją wyrobów bardziej artystycznych, półcukierniczych jak np. rogaliki, chałki, drożdżówki – powiedziała Zuzanna Szmyt, dyrektorka Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego
fot. wPoznaniu.pl
Nowe siedziba poznańskich piekarzy ma być budynkiem ekologicznym. Aktualnie jest w stanie „surowym otwartym”. Jednak już późną jesienią zobaczymy efekt finalny. Zaplanowano również zbiornik retencyjny, dzięki któremu będzie można podlewać okoliczne rośliny w sposób przyjazny środowisku.
Jednak najważniejszym celem Centrum Piekarstwa są oczywiście uczniowie. Jak podkreśla dyrektorka szkoły z roku na rok zainteresowanie kierunkami rzemieślniczymi jest coraz większe.
– Szkolnictwo zawodowe jest w Poznaniu od kilku lat coraz bardziej promowane. Dążymy do tego aby kształcić jak najwięcej młodych ludzi. Chcemy aby kończąc szkołę mieli fach w ręku i mogli odnaleźć się na rynku pracy. Jeśli postanowią uczyć się dalej to oczywiście mają takie możliwości. Obecnie trwa nabór nowego rocznika. Przez lata widzimy, że młodzież i ich rodzice zaczynają rozumieć, że skończenie szkoły, która daje możliwość podjęcia pracy jest obecnie bardzo ważne. Rzemieślników na rynku nadal brakuje – dodaje dyrektorka Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego.
fot. wPoznaniu.pl