Tradycyjne potrawy z całej Polski, lokalni producenci i tłumy smakoszy. Ruszyły targi Smaki Regionów 2018. Kulinarna uczta na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich potrwa trzy dni.
Podczas targów wystawia się blisko 200 wystawców z całego kraju, m.in. z takich zakątków jak: Dolny Śląsk, Warmia i Mazury, Pomorze, Wielkopolska czy Mazowsze. Wystawcy będą prezentować zwiedzającym najlepsze smakołyki ze swoich rodzinnych stron. Nie zabraknie więc wypieków, produktów mlecznych, miodów, konfitur, ryb, nalewek czy słodkości.
Gościem specjalnym wydarzenia będzie Mateusz Gessler – kucharz, restaurator, miłośnik dobrego jedzenia. Nie zabraknie także szefów kuchni z lokalnych restauracji, którzy w ramach pokazu Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, będą przygotowywać dania w oparciu o produkty regionalne i tradycyjne. Tematem przewodnim będzie między innymi przygotowywanie kiełbasy wielkopolskiej białej parzonej, wpisanej w ubiegłym roku na Listę Nazw Produktów Chronionych na terenie Unii Europejskiej oraz dań, dla których ta kiełbasa właśnie będzie bazowym produktem .
Pierniki ze Szlaku Cystersów – to niewątpliwy rarytas dla wszystkich łasuchów. Fakt ten potwierdzają liczne nagrody, które ten regionalny produkt otrzymał, jak choćby pierwsze miejsce w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów czy Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016 podczas festiwalu Europa na widelcu.
Dla tych, którzy szukają czegoś konkretnego przygotowano propozycję prosto z Mazur. Kiełbasa polska wędzona to produkt, który jest wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych,
gdyż stanowi element dziedzictwa kulinarnego regionu i jest wytwarzany tradycyjnymi metodami nieprzerwanie od blisko 50 lat. Receptura kiełbasy pochodzi z byłej masarni „Samopomoc Chłopska” przy Gminnej Spółdzielni Miłomłyn. I choć masarnia już nie istnieje, jej flagowy produkt przetrwał nie tylko próbę czasu, ale także sprostał wymogom gospodarki wolnorynkowej.
Amatorzy ryb również znajdą coś dla siebie. Pstrąg, sielawa, jesiotr, sum, leszcz – hodowane w domowej hodowli lub poławiane z najczystszych warmińskich jezior będą kusić zwiedzających nie tylko delikatnie solonym i soczystym smakiem, ale także zapachem, pozyskiwanym za sprawą oryginalnych mieszanek drzew liściastych, których używa się do opalenia pieca wędzarniczego. Dzięki nim produkty również zyskują piękną, intensywną ciemnozłotą barwę.
Targi Smaki Regionów potrwają do poniedziałku. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. Więcej informacji można znaleźć na stronie: http://www.smaki-regionow.pl