Koło Naukowe Ogrodników Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wyhodowało blisko półtonową dynię. Warzywo waży dokładnie 484 kg. Ten imponujący okaz studenci pieszczotliwie nazwali kruszynką.
Korbol to po poznańsku dynia. O wyhodowaniu swojego mega korbola studenci pochwalili się w mediach społecznościowych. Ale nie chodziło tylko o pochwalenie się tak wielkim okazem. Jak to w przypadku studentów, celem był również walor edukacyjny. Pod zdjęciami zamieszczony został opis tego jesiennego warzywa i jego pozytywny wpływ na zdrowie.
Październik i listopad to miesiące, w których dynia króluje na polskich stołach. Jest nie tylko doskonałą ozdobą, ale dobrym pomysłem na potrawy. Przez to, że jest niskokaloryczna i lekkostrawna, nadaje się dla małych dzieci i seniorów. Ale na tym nie kończą się jej wartości. Dynie łagodzą podrażnienia przewodu pokarmowego. Wpływają też pozytywnie na funkcjonowanie wątroby. Wszystko to dlatego, że te warzywa mają dużo witaminy D i karotenoidów. Dynie działają też pozytywie na cholesterol. Znacznie go obniżając.


Zdj. Facebook Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Czytaj także: Nie było ich wielu, ale doigrali się. Kara po porażce Kolejorza | wpoznaniu.pl







 
			
 
									 
						 
						 
						 
						 
						