Papryka czerwona, pomidor malinowy czy ogórek? Jak na przestrzeni ostatniego roku zmieniły się ceny warzyw? Niestety diametralnie. Rekord to ponad 7 zł na jednym kilogramie produktu! Zmian w cenniku łamiących serca i portfele jest jednak wiele… Oto najnowszy raport, który powstał na podstawie kilkudziesięciu tysięcy paragonów dodanych do popularnej aplikacji.
Papryka czerwona cenową rekordzistką
Miłośnicy czerwonej papryki muszą liczyć się ze znacznie wyższymi kwotami na paragonach. W porównaniu z poprzednim rokiem kilogram tego warzywa podrożał aż o 7 zł i 19 gr, czyli aż o 63 proc. To największy skok cenowy spośród wszystkich badanych przebadanych produktów.
Zaraz za papryką czerwoną znalazł się ogórek zielony, który w lutym i marcu 2022 kosztował średnio 11 zł 88 gr. W tym samym okresie rok później płaciliśmy za to warzywo 17 zł 17 gr. Różnica w cenie rok do roku to aż 5 zł 29 gr.
Ponad 5 zł na jednym kilogramie podrożały natomiast pomidory malinowe, Jeszcze 12 miesięcy temu można było je kupić za średnio 14,01 zł/kg. W tym roku średnia cena za ten produkt poszybowała do poziomu ponad 19 zł za kilogram.
Dużą podwyżkę w tym roku zaliczył również kalafior. Jego cena w ciągu około 12 miesięcy wzrosła o ponad 3 zł na jednej sztuce. Lista wyższych cen warzyw na tym się jednak nie kończy.
Zamiast papryki ziemniaki i buraki?
Znaczące różnice w cenach odnotowały także inne warzywa. Dobrym przykładem są brokuły. W stosunku do poprzedniego roku warzywo to odnotowało średni skok w wysokości 1,70 zł za jedną sztukę. O ponad 1 zł rok do roku podrożała również sałata lodowa, cebula oraz marchew.
Najmniejsze przyrosty w cenach zaliczyły natomiast ziemniaki (+ 40 gr), buraki (+ 65 gr), kapusta biała (+ 71 gr) oraz włoszczyzna (+ 82 gr).
Szczegóły przedstawia poniższa tabela.
Ceny warzyw wpłyną na zdrowie Polaków?
Warzywa stanowią podstawę piramidy żywieniowej. Czy drastyczny wzrost cen może skutecznie zmniejszyć apetyt Polaków na zdrowe jedzenie?
– Kupując wszystkie ujęte w badaniu warzywa, w tym roku zapłaciliśmy około 28 zł więcej. To stanowi średni wzrost o niemal 38 proc. Tak znacząca różnica w cenach może doprowadzić do sytuacji, w której wielu konsumentów zdecyduje się kupować mniej warzyw, by oszczędzić. Taki trend może z kolei odbić piętno na zdrowym odżywianiu, a w konsekwencji na zdrowiu Polaków – zauważa Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon. – Światełkiem w tunelu jest nadchodzący sezon na świeże warzywa. Wraz z upływem wiosny ich ceny powinny spadać. Musimy mieć jednak na uwadze, że inflacja może dołożyć swoje przysłowiowe 3 grosze, i raczej nie powinniśmy liczyć na stawki z zeszłego roku – dodaje.