Kraj

W popularnym jedzeniu odkryto salmonelle

Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformował o zagrożeniu związanym z popularnym jedzeniem. Spożycie ich może być niebezpieczne. Sprawdź, czy nie masz tego w domu!

Salmonella w hamburgerach

W wyniku kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono, że w 1 z 5 próbek tych burgerów wykryto Salmonelle. Sprawdź poniższe szczegóły produktu i upewnij się, że nie masz jej w domu.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano
Numer partii: 6350290081
Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024
Kod kreskowy: 5 900751 015603
Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501

– Producent ANIMEX FOODS Sp. z o.o. na względzie fakt natychmiastowego zrealizowania przez jedynego odbiorcę tej partii, procedury wycofania przedmiotowego produktu z obrotu, producent uznał te czynności za wystarczające do zamknięcia sprawy – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.

Co grozi po zjedzeniu hamburgerów zatrutych Salmonellą?

Zatrucie salmonellą może prowadzić do ostrej biegunki, nudności, wymiotów, bólów brzucha, gorączki, bólów głowy oraz ogólnego osłabienia. Te symptomy mogą pojawić się kilka godzin po spożyciu zakażonego produktu lub nawet do kilku dni później. W przypadku ciężkiego zatrucia lub wystąpienia objawów utrzymujących się przez dłuższy czas, ważne jest skonsultowanie się z lekarzem. Zatrucie salmonellą może być szczególnie niebezpieczne dla osób o osłabionym układzie odpornościowym, niemowląt, osób starszych i osób z chorobami przewlekłymi. W takich przypadkach może być konieczna hospitalizacja i leczenie przeciwbakteryjne.

Czytaj także: Rusza akcja walki ze szczurami

Gabriela Puczyłowska
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl