Schab ze śliwką, racuchy czy kaczka z jabłkami, To tylko niektóre z wielu dań, jakie przygotowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski na konkurs „Przysmaki z Wielkopolskich Sadów”. W Białośliwiu wybrano te najlepsze, które zawierały w swoim przepisie śliwkę lub jabłko.
Do kulinarnych zawodów stanęły aż 74 koła gospodyń wiejskich w całej Wielkopolski. Gospodynie prezentowały potrawy z jabłek i śliwek. Ocenie poddany był sposób prezentacji, tj. wygląd, estetyka, oryginalność i sposób podania, walory smakowe i zapachowe, związek potrawy z regionem i jego tradycjami, w tym: tradycyjne metody wytwarzania, wykorzystane surowce, produkty i półprodukty lokalne.
W kategorii na najlepszą potrawę regionalną z jabłkiem, danie przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich z Błażejewa. Z kolei w kategorii na najlepszą potrawę regionalną ze śliwką, zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich w Krzykosach.
Na zwycięzców czekały atrakcyjne nagrody finansowe. Konkurs „Przysmaki z Wielkopolskich Sadów, to doskonała okazja do zaprezentowania działalności Kół Gospodyń Wiejskich, pokazania lokalnych potraw bazujących na najwyżej jakości składnikach oraz budowania tożsamości regionalnej wśród Wielkopolan.
Gospodynie przyjechały do Białośliwia na zaproszenie Krzysztofa Grabowskiego – Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego, Krzysztofa Rutkowskiego – Wójta Gminy Białośliwie i Jarosława Maciejewskiego – Prezesa Stowarzyszenia Sołtysów Województwa Wielkopolskiego