Zaledwie sto cukierni na terenie całej Wielkopolski sprzedaje certyfikowane rogale świętomarcińskie. Oryginalne poznańskie rogale są wytwarzane według tradycyjnej receptury. Z tej okazji powstała specjalna mapa wszystkich miejsc, w których możemy je kupić.
Tylko najlepsi wielkopolscy cukiernicy mogą poszczycić się certyfikatem, który potwierdza wypiekanie przez nich rogali świętomarcińskich według oryginalnej receptury. Takimi zaświadczeniami może pochwalić się tylko 97 cukierni. W jeszcze dwóch trwają kontrole i jeżeli przejdą je pomyślnie, także uzyskają certyfikat.
Czemu rogale świetomarcińskie są tak wyjątkowe?
Receptura na tradycyjne poznańskie rogale nie jest tajna. Każdy bez problemu może ją znaleźć w internecie. Dlatego każda wielkopolska cukiernia może starać się o certyfikat wypieku oryginalnych rogali. Lecz tradycyjny proces ich wytwarzania nie należy do najłatwiejszych. Rogale muszą spełniać wyśrubowane wymagania.
,,Zasadniczy wpływ na wyjątkowy charakter Poznańskiego rogala świętomarcińskiego mają:
– „ciasto drożdżowe (półfrancuskie), nadzienie rogala: biały mak, cukier, okruchy, masa jajowa, tłuszcz, rodzynki, orzechy, owoce w syropie lub kandyzowane, aromat migdałowy.” – podaje na swojej stronie internetowej Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
Wszystkie powyższe składniki cukiernicy muszą odpowiednio odmierzać, zwijać, nakładać i dekorować, by mogli otrzymać certyfikat.
Rogale świętomarcińskie w 2008 roku trafiły na listę ,,Produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej”. Dzięki temu poznańskie rogale są wśród chronionych geograficznie produktów, które mogą być wytwarzane pod oryginalną nazwą tylko w miejscach ich pochodzenia.
Tu kupisz rogale świętomarcińskie
Lista wszystkich certyfikowanych cukierni dostępna jest na stronie Cechu Cukierników i Piekarzy. Dostępna jest także specjalna mapa, z widocznymi miejscami w których można kupić rogale.







