Czeka nas naprawdę „Smaczne lato w Poznaniu”. To za sprawą wybranych restauracji oraz Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej. Razem chcą promować lokalne produkty i naszą wielkopolską kuchnię.
Przyjeżdżają do nas goście z innego regionu Polski lub zza granicy. Włochów nie zabierzmy przecież na pizzę a Japończyków na sushi. Lepiej pozwolić im zmierzyć się z naszymi pyrami i np. zrazami. W te wakacje nie będzie to trudne. Wybrane restauracje w Poznaniu i okolicy przygotowały na lato degustacyjne menu regionalne. Warto go spróbować nawet jeśli w Poznaniu nie jesteśmy turystami. Akcja „Smaczne lato w Poznaniu” potrwa przesz lipiec aż do końca sierpnia.
– Akcja ma na celu promocję kulinarnego dziedzictwa poprzez jego współczesną interpretację – autorską, sezonową i opartą na jakości – mówi Jan Mazurczak, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, która koordynuje akcję.
Lokalne produkty i receptury
Samodzielnie skomponowane przez restauracje menu zbudowano w oparciu o lokalne produkty i przepisy. To najczęściej trzy dania. Styl podania oraz cena zależą od koncepcji i charakteru lokalu.
– Dodatkowo w zestawach mogą znaleźć się również propozycje dodatkowe, takie jak pairing dań z winami, piwami rzemieślniczymi lub napojami bezalkoholowymi – informuje PLOT.
W przypadku każdego z dań możemy być jednak pewni, że zawsze zawiera ono składniki regionalne z Wielkopolski lub odwołują się do lokalnych tradycji kulinarnych.
W ofercie nie zabraknie klasyków. Będzie oczywiście pyra z gzikiem i kaczka z pyzami. Jak sobie wyobrazić wielkopolskie lato bez bobu, szparagów czy hyćki? To niemożliwe. Bedzie więc też rabarbar, a nawet często niedoceniane mirabelki.
– Niedawno po raz trzeci poznańskie restauracje zostały docenione przez prestiżowy przewodnik Michelin. Nowy projekt to szansa, by tym razem pochwalić się jakościowymi produktami i potrawami bazującymi na naszej bogatej, regionalnej tradycji kulinarnej – zauważa Jakub Pindych, ekspert kulinarny PLOT.
– Nasza wakacyjna akcja to prawdziwa uczta dla smakoszy i doskonała okazja, by poznać na nowo bogactwo polskiej kuchni – tej najbliższej sercu, bo zakorzenionej w regionie – dodaje Jan Mazurczak i podpowiada, by miejsca w restauracjach rezerwować przynajmniej dzień wcześniej.
Restauracje, które biorą udział w akcji (menu i szczegóły oferty dostępne na stronie https://visitpoznan.pl/smaczne-lato-w-poznaniu):
- A nóż widelec (wyróżnienie Michelin),
- Bazar 1838,
- Concordia Taste,
- CUCINA (wyróżnienie Michelin),
- Dwór Skrzynki 1871,
- Figa (Plewiska),
- Fromażeria (wyróżnienie Michelin),
- Hyćka,
- Hotel NH Poznań,
- Hotel HP Park (Restauracja Panorama),
- Po Swojemu,
- POSTO (wyróżnienie Michelin),
- Ratuszova,
- SPOT. (wyróżnienie Michelin),
- The Time (wyróżnienie Michelin),
- Złota Kaczka.




fot. PLOT