Trwają letnie kontrole obiektów gastronomicznych w Wielkopolsce. Do 30 czerwca sanepid przeprowadził łącznie 187 kontroli i w 22 z nich nałożył mandaty karne.
W weekendy sanepid sprawdził miejsca, w których przedsiębiorcy sprzedają i produkują żywność. Tyczy się to m.in. lodziarni czy barów z przekąskami.
– Nałożono 22 mandaty karne na kwotę 5800,00 złotych. Wszczęto również 41 postępowań administracyjnych, w tym 8 dotyczących decyzji nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień oraz 33 w sprawie wydania decyzji opłatowych na skutek stwierdzonych podczas kontroli nieprawidłowości – poinformowała Wiesława Kostuj z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu.
fot. pixabay
Do najczęstszych nieprawidłowości, na które zwrócili uwagę pracownicy sanepidy należały m.in.: brak czystości i porządku, zły stan techniczny pomieszczeń czy przechowywanie artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach.