Lodziarnie, food trucki oraz sklepy i restauracje pod lupą sanepidu. W miniony weekend pracownicy powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przeprowadzili kontrole w obiektach sezonowych.
Kontrole w głównej mierze przeprowadzono w lokalach znajdujących się w miejscach wypoczynku i turystyki położonych nad jeziorami, w parkach, czy działających na festynach oraz w muzeach. Inspektorzy sprawdzali bezpieczeństwo składników, gotowych potraw oraz sprzętu służącego do przygotowywania posiłków.
Od 1 lipca do 31 sierpnia Sanepid przeprowadził 47 kontroli, w trakcie których nałożono cztery mandaty na właścicieli nieprzestrzegających wymogów prawa żywnościowego. Trzy mandaty dla właścicieli sklepów spożywczych oraz jeden mandat dla właściciela lodziarni.
– Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.: sprzedaży żywności przeterminowanej, niewłaściwych warunków przechowywania środków spożywczych, braku porządku i czystości oraz nieprawidłowego zabezpieczenia sklepu przed szkodnikami – podaje Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu
Czytaj także: Tańce i kulinarna uczta w centrum Poznania. Trwa Festiwal Dobrego Smaku [ZDJĘCIA]