Przeterminowane składniki w lokalnej pizzerii. 18 kontroli i 7 mandatów

Insekty, przeterminowane środki spożywcze, brak higieny pracowników to tylko niektóre nieprawidłowości, których dopatrzył się Sanepid podczas ostatnich kontroli.

Siedem mandatów

Trwają wakacyjne kontrole sanitarne w obiektach w miejscowościach wypoczynkowych w okolicach Poznania. W ciągu dwóch pierwszych tygodni lipca Pracownicy Oddziału Higieny Żywności i Żywienia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu przeprowadzili 18 takich kontroli, podczas których nałożyli siedem mandatów.

Nieprawidłowości

W trzech sklepach brakowało odpowiedniego zabezpieczenia przed szkodnikami. Co więcej, w toalecie dla personelu nie było ciepłej wody, a środki spożywcze i odzież robocza nie były odpowiednio przechowywane. W jednym z lokali gastronomicznych sanepid wykrył obecność much.

W dwóch lokalach z lodami przedsiębiorca nie wystąpił do inspekcji Sanitarnej z wnioskiem o rozszerzenie działalności. Brakowało tam także dokumentów potwierdzających jakość wody wykorzystywanej w składzie.

Muchy i przeterminowane produkty

Z kolei w jednej z lokalnych pizzerii kontrola wykazała obecność much w lokalu. Pracownicy sanepidu znaleźli tam także przeterminowane środki spożywcze. Muchy były również problemem w ruchomych punktach gastronomicznych. Niektórym z nich brakowało odpowiednich dokumentów, a inne nie zapewniały odpowiednich warunków do przechowywania żywności. Kontrole wykazały również, że wykorzystywano przeterminowane środki spożywcze.

Czytaj także: Dla 28-latka wieczór kawalerski może skończyć się więzieniem

Erwin Nowak
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl