Imieniny Ulicy Święty Marcin nadchodzą wielkimi krokami, a wraz z nim zajadanie się rogalami świętomarcińskimi i …gęsimi żołądkami. Gęsina na Świętego Marcina to już poznańska tradycja.
11 listopada w trakcie imienin ulicy Świętego Marcina będzie można zjeść mięso z gęsi. Gęsina stała się poznańską tradycją, która towarzyszy mieszkańcom od lat. Poznaniacy w ten dzień zajadają się nie tylko kultowymi już rogalami świętomarcińskimi, ale także gęsiną.
Mięso z gęsi popularyzowane jest przez Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy. Ich celem jest spopularyzowanie tego rodzaju mięsa w wielkich miastach. Jak dotąd udało im się wytworzyć młodą tradycję jedzenia gęsiny w dzień Imienin Ulicy Święty Marcin w Poznaniu. Organizatorzy mówią pół żartem, pół serio, że chcą by polska gęś stała się niczym amerykański indyk w Święto Dziękczynienia.
To już dziewiąty raz gdy gęsina zagości na Imieninach Ulicy Święty Marcin. Mieszkańcy będą mogli za darmo zjeść różne potrawy z gęsi, takie jak pasztet z żurawiną na grzance, tarta z szarpaną gęsią i musem gruszkowym. Odważniejsi poznaniacy będą mogli zajadać się gęsim pipkiem, czyli długo gotowanymi żołądkami gęsi w sosie chrzanowym.
Gdzie znajdziemy wszystkie gęsie atrakcje?
Na placu Wolności od godz. 10 do 13 można przyjść na tak zwaną ,,Gęsią Patelnię” – czyli degustację przygotowaną dla wszystkich mieszkańców.
Natomiast na ul. Święty Marcin, między ulicami Gwarną a Ratajczaka w godz. od do 18 będzie jeszcze więcej okazji do jedzenia i zabawy. Dzieci znajdą zajęcie dla siebie w Gęsiej Zagrodzie, gdzie będą mogły się razem bawić w towarzystwie animatorów. Ci którzy zgłodnieją, będą mogli zajrzeć do Gęsiego Kotła oraz na Gęsią Scenę Kulinarną, gdzie będą odbywać się pokazy i degustacje. A ci którzy interesują się stanem swojego zdrowia, będą mogli zajrzeć do ,,Gęsiej Wszechnicy”, która udzielać będzie porad dietetycznych.















