Rynek Łazarski w sobotnie popołudnie zamienił się w kulinarną strefę odkrywania lokalnych smaków. Trwa tam pierwsza w tym sezonie edycja Jedzielni. To popularne wydarzenie, które od lat promuje poznańskie knajpy, oferując ich dania w jednej, przystępnej cenie – 20 zł.
Choć Jedzielnia to dobrze znany koncept dla wielu mieszkańców Poznania, każda jej odsłona cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Nic dziwnego – w jednym miejscu można spróbować kuchni azjatyckiej, nepalskiej, polskiej, orientalnej, a także wypić dobrą kawę i zjeść świeże ciasto. Wszystko to serwują restauracje i kawiarnie z Łazarza i okolic.
Kto gotuje?
W tegorocznej łazarskiej edycji bierze udział sześć lokali:
- Pyszne Pierogi z Głogowskiej – oferujące klasyczne, ręcznie robione pierogi z różnym farszem,
- Monal – restauracja nepalska, która serwuje orientalne smaki z Himalajów,
- Mięso na płocie – dziewczyny, które postawiły na klasyczne dania z twistem,
- Ming Wok 2 – kuchnia azjatycka z charakterystycznym ogniem z woka,
- Kawiarnia Pod Tekstem – lokalna cukiernia, która dzisiaj odpowiada za słodki finał kulinarnej podróży,
- Szabelki / Catering Zaklepka – z różnorodną ofertą, często zmieniającą się zgodnie z sezonem.
Wszystkie dania oferowane są w jednej cenie – 20 zł. Takie założenie od początku przyświecało organizatorom: zjeść dobrze, lokalnie, a także niedrogo. Wydarzenie potrwa do godziny 18:00.
Jedzenie to dopiero początek
Jedzielnia na Rynku Łazarskim odbywa się w ramach trwających właśnie Dni Łazarza – corocznego wydarzenia, które łączy mieszkańców dzielnicy i przyciąga poznaniaków z innych rejonów miasta. Od rana do wieczora na rynku i w jego okolicy odbywają się koncerty, występy, animacje, a także warsztaty – od rodzinnych po kulinarne.