Prawie cztery miliardy złotych z budżetu Krajowego Planu Odbudowy trafią do Poznania na catering. Tak przynajmniej mówią opisy dotacji. Niektóre firmy nawet nie wyszczególniły, co zrobią z dotacją.
Kontrowersje wokół wydatkowania pieniędzy z Krajowego Planu Odbudowy (KPO) nabierają tempa. Jak ujawnia interaktywna mapa projektów KPO, część z miliardów złotych unijnych środków przeznaczonych na wsparcie polskich przedsiębiorców wydano na cele, które trudno uznać za innowacyjne – wśród nich znalazły się m.in. jachty, przydomowe sauny czy remonty mieszkań na wynajem turystyczny.
Jednym z warunków przyznania środków z KPO była pełna przejrzystość w ich wydatkowaniu. W tym celu powstała interaktywna mapa dotacji, która jednak po ujawnieniu wątpliwych projektów zaczęła działać z przerwami. Internauci szybko znaleźli obejście problemu i zaczęli publikować w mediach społecznościowych przykłady budzących kontrowersje inwestycji.
W Poznaniu wyraźnie widać jeden trend: bardzo duża część grantów trafia do restauracji i firm gastronomicznych na rozwój usług cateringowych.
Dotacje cateringowe w Poznaniu – lista beneficjentów i kwoty
- Georgi Ginew – inwestycja wprowadzenia nowej usługi cateringowej dla mieszkańców Poznania i okolic (Region 5: dolnośląskie, lubuskie, wielkopolskie).
Kwota wsparcia: 350 217 zł. - MARCHEWKOWE POLE BG Sp. z o.o. – rozszerzenie działalności o imprezy okolicznościowe, catering dla dużych wydarzeń oraz usługi „grab&go”.
Kwota wsparcia: 295 367,61 zł. - ESPERANTO Maciej Ibron Sp. z o.o. – nowa oferta cateringowa, sprzedaż przez sieciowych dystrybutorów i maszyny vendingowe.
Kwota wsparcia: 532 929,60 zł. - AWT-GASTRONOMIA Waldemar Tecław – rozwój cateringu na masową skalę.
Kwota wsparcia: 69 717,60 zł. - „BAPA” Borys Fromberg, Jakub Rudzik S.C. – restauracja „Bo” przy ul. Kościuszki 84 poszerza działalność o catering dla klientów instytucjonalnych i indywidualnych.
Kwota wsparcia: 102 648,03 zł. - Craft S.C. Jakub Gielżyński, Krzysztof Turek – wprowadzenie usługi cateringu kawowego.
Kwota wsparcia: 165 713,98 zł. - ICE BAR Polska Sp. z o.o. – dywersyfikacja działalności o catering na terenie woj. wielkopolskiego.
Kwota wsparcia: 540 000 zł. - Krisaga Sp. z o.o. (Tasaki) – nowe usługi: catering i organizacja wydarzeń w Regionie 5.
Kwota wsparcia: 538 743,60 zł. - Muchos Patatos Sp. z o.o. – restauracja „Dworek Karłów” z ul. Nowowiejskiego rozwija kompleksowe usługi cateringowe z wykorzystaniem elektromobilności.
Kwota wsparcia: 146 222,32 zł. - Ostoja Catering Dorota Tomczyk – catering specjalistyczny w Regionie 5.
Kwota wsparcia: 415 391,67 zł. - Mała Gastronomia „MC Tosiek” Błażej Michno – catering pracowniczy w Regionie 5.
Kwota wsparcia: 497 849,50 zł.
To tylko część przykładów, których łączna suma wsparcia na rozwój usług cateringowych z KPO ponad 3,65 mln zł. To jednak nie wszystko. Co więcej, jedna z restauracji otrzyma dofinansowanie na wprowadzenie wynajmu domków letniskowych. Chodzi o restaurację Pyszna, która otrzyma na ten cel 507 tysięcy złotych.
„Nowe usługi” z KPO
W Poznaniu nie brakuje również dotacji, które nawet nie wyszczególniają, na co trafią pieniądze. Mowa o “dywersyfikacji działalności” lub “wprowadzeniu nowej usługi”, nie wiadomo jednak jakiej. Na takie tajemnicze nowe usługi niektóre firmy dostały nawet 540 tysięcy złotych.
Część biznesów hotelarskich i turystycznych przeznaczy pieniądze na remont lub nawet budowę nowych domków czy pokoi. Między innymi spółka Podróże i My otrzyma 538 800,03 zł na “Rozszerzenie oraz uodpornienie na sytuacje kryzysowe Firmy Podróże i My sp. z o.o. poprzez wprowadzenie nowej usługi wynajmu domków w miejscowości Karczewko Woj. Wielkopolskie – Region 5”