Nowa trasa turystyczna w Poznaniu – po daniach z pyry

Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna postanowiła stworzyć w mieście szlak kulinarny. Pierwszym tematem przewodnim stanie się  poznańska pyra, która według lokalnych szefów kuchni nie musi być jedynie nudnym dodatkiem do dania.

 

Dla nas, kucharzy z Wielkopolski, ziemniak nie jest czymś, co na siłę musimy promować. Znamy dania z ziemniaka i chcemy pokazać naszą kuchnię i styl właśnie poprzez pyrę – mówi Jarosław Kin, szef kuchni poznańskiej restauracji 62.

Inspiracją do edukacji w zakresie pyr, był kontakt z francuskimi dziennikarzami, którzy byli zaskoczeni, że w regionie, który słynie z ziemniaków tak niewiele osób potrafi wskazać ich odmiany.

Moim marzeniem od wielu lat jest to, żeby wizyta w restauracji w Poznaniu zaczynała się od tego, że kelner się pyta: “Dobrze, a jaki rodzaj ziemniaka szanowny pan życzy sobie do tego kotleta?” – mówił Jan Mazurczak, prezes PLOT.

Dlatego na trasie szlaku kulinarnego oprócz dwunastu restauracji, które serwują nieszablonowe dania z pyrą w roli głównej, znajduje się również Muzeum Pyry, gdzie podczas kursu możemy poznać różne rodzaje ziemniaka i w sposób praktyczny nauczyć się go przyrządzać.

Lista punktów szlaku kulinarnego:
1. Muzeum Pyry;
2. Chef’s Table by Ernest Jagodziński;
3. 62 Bar & Restaurant;
4. A nóż Widelec;
5. Bamberka;
6. Brovaria;
7. Concordia Taste;
8. Gusto (Hotel Ilonn);
9. Hyćka;
10. L33 Bistro & Bar (Hotel Liberté 33);
11. Hotel Moderno;
12. Pyra bar;
13. Sarbinowska.

Artur Adamczak
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl