Nie jedz tych produktów. Mają w sobie szkodliwą toksynę

W dwóch partiach mąki żytniej stwierdzono obecność niedopuszczalnego poziomu ochratoksyny. Ich zjedzenie może być zagrożeniem dla zdrowia.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące dwóch partii mąki żytniej razowej typ 2000 oraz mąki żytniej typ 720. W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono w tych produktach niedopuszczalny poziom ochratoksyny. Jest to toksyna wytwarzana przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia na prośbę GIS przygotowali ocenę ryzyka i stwierdzili, że spożycie tych partii mąki może stwarzać ryzyko dla zdrowia.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt: Mąka żytnia razowa typ 2000, masa netto 900 g
Numer partii: 11.12.2024
Data minimalnej trwałości: 11.12.2024
Producent: Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka

Produkt: Szczepanki Mąka żytnia typ 720, masa netto 1kg
Numer partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1
Data minimalnej trwałości: 21/12/2024
Producent: Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Szczepanki 3, 86-320 Łasin

Producenci już wycofał z obrotu te partie produktów. GIS apeluje o niespożywanie ich.

Czytaj także: Już dziś część Poznania będzie bez wody. Do poniedziałku

Erwin Nowak
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl