W dawnym „Meridianie” na Sołaczu powstaje restauracja i hotel. Otwarcie zaplanowano na wiosnę.
Restauracja w Parku Sołackim była jednym z popularniejszych miejsc na mapie Poznania. Przez lata funkcjonowała jako miejsce wydarzeń kulturalnych, bankietów, czy potańcówek. Działała pod różnymi szyldami, jak np. “Parkowa”, “Sołacka”, “Sołacz”, „Wypoczynek”, “Piracka”, czy w ostatnim czasie “Meridian`s”. Pomimo tego, że budynek przetrwał I i II wojnę światową, odszedł w zapomnienie.
W zeszłym roku, spółka MTP wynajęła obiekt od Zarządu Komunalnych Zasobów Lokalowych. Architekci z EV Architects mieli za zadanie stworzyć miejsce przytulne, ale nie przytłaczające. „Port Sołacz” to także hotel. Prace remontowe mają na nowo przywrócić blask kultowej restauracji.
Całość cechuje jasność i świeżość. Dziesięć apartamentów, zaprojektowanych w stylu minimalistycznym z elementami rustykalnymi, będzie wyposażonych w meble autorskiego projektu. Ma być wygodnie i przestrzennie – mówią osoby odpowiedzialne za projekt.