Kuchnia głodowa i dania z tataraku. Swojskie jedzenie i moc atrakcji. Tylko w Szreniawie

W podpoznańskim Muzeum w Szreniawie już w najbliższą niedzielę odbędzie się impreza plenerowa „Z wiejskiego stołu”. To gratka zarówno dla małych jak i dużych miłośników wiejskiego życia i swojskiego jedzenia.

Impreza rozpocznie się o godzinie 11 i potrwa do 17. Co znajdziemy na prawdziwym wiejskim stole? Wszystko to, co najlepsze od polskich producentów, czyli produkty z branż: mleczarskiej, wędliniarskiej, zielarskiej, piekarniczej, owocowo-warzywnej i pszczelarskiej. Oprócz tego Muzeum zaprezentuje jak tradycyjnie suszyć zioła, wykonywać syropy, gotować kompoty czy piec chleb w specjalnych piecach.

Ci, którzy będą mieli ochotę, aby jeszcze bardziej zgłębić temat będą mogli wysłuchać prelekcji na temat roślin zbieranych z runa leśnego, łąk i zbiorników wodnych, tzw. roślin kuchni głodowej. Odbędą się również pokazy rozpoznawania roślin, których można użyć do gotowania potraw. Atrakcją będzie również możliwość spróbowania dań z tataraku, lebiody, szczawiu i wielu innych roślin, które niegdyś często gościły na wiejskich stołach. Wystawcy zrzeszeni w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Spółdzielnie Spożywcze zaprezentują swoje tradycyjne, często ekologiczne wyroby.

fot. Muzeum w Szreniawie

Oprócz tego w niedzielę odbędą się m.in. wykład: „Historyczne dziedzictwo przyrodnicze, czyli kilka słów o kuchni głodowej” czy pokaz tłoczenia soków na zimno połączony z degustacją. Nie zabraknie również atrakcji dla dzieci i dedykowanego im programu edukacyjnego.

Do Muzeum w Szreniawie dojechać można z Dworca Głównego lub przystanku Dębiec. Podróż trwa ok. 20 min. Kursują tam autobusy linii 703, 705, 707.

Czytaj także: Tak smakuje nasza kuchnia regionalna. Wyjątkowa akcja restauratorów | wpoznaniu.pl

Monika Statucka
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl