Koniec z marnotrawstwem jedzenia? Projekt „Wielkopolskie Jadłodzielnie”

Program zakłada ograniczenie marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce. Jednym z rozwiązań jest stworzenie miejsc wymiany żywności.

 

Dane Organizacji Narodów Zjednoczonych mówią, że rocznie, na całym świecie, marnuje się ok. 1,3 mld ton żywności. W samej Polsce w ciągu roku, jest to ok. 5 mln ton, a w Wielkopolsce 550 tysięcy ton. Idea jadłodzielni zakłada ułatwienie wymiany żywności między mieszkańcami.

Województwo Wielkopolskie, jako pierwsze w Polsce stworzyło program mający na celu ograniczenie problemu marnotrawstwa i strat żywności.

Realizując założenia „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025″ w 2022 roku Zarząd Województwa Wielkopolskiego zadecydował o kontynuacji konkursu „Wielkopolskie Jadłodzielnie”. Prowadzony jest on w dwóch formach dla Jednostek Samorządu Terytorialnego oraz Organizacji Pozarządowych. W ten sposób zwiększona zostaje możliwość tworzenia miejsc wymiany żywności. Maksymalne dofinansowanie w obu konkursach wynosi do 80% wartości całego zadania ale nie więcej niż 25 tys. zł dla pojedynczego projektu. Dzięki Jadłodzielniom zwiększona zostaje świadomość konsumentów oraz mieszkańców gmin, w których od ubiegłego roku funkcjonują takie miejsca – mówi wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

W zeszłorocznej edycji projektu wzięło udział 6 jadłodzielni: w Szamotułach, Luboniu, Swarzędzu Sulmierzycach, Budzyniu i Trzciance. Korzystają z nich lokalne społeczności.

O dofinansowanie mogą ubiegać się Jednostki Samorządu terytorialnego oraz organizacje pozarządowe i podmioty prowadzące działalność pożytku publicznego. Każda z wnioskujących jednostek samorządowych może zgłosić maksymalnie jeden projekt, z kolei organizacje pozarządowe mogą wnioskować o dofinansowanie 3 zadań. Dla każdej z grup wnioskodawców przewidziano odrębną pulę środków 150 tys. zł dla JST oraz 75 tys. zł dla NGO.

Jak działają jadłodzielnie?

Jadłodzielnie to specjalne kontenery, działające 7 dni w tygodniu, 24/h na dobę. Mieszkanki i mieszkańcy mogą umieszczać tam jedzenie, którego sami nie użyją. Dodatkowo, osoby potrzebujące, mogą anonimowo skorzystać z takiej żywności. W kontenerach nie należy zostawiać produktów wymagających specjalnych warunków chłodniczych, które przez ponad 30 minut znajdowały się poza lodówką. Dla jedzenia, które przechowuje się w lodówce, zostały przewidziane witryny chłodnicze.

Marianna Anders
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl