Święcenie potraw w Wielką Sobotę to wielowiekowa tradycja katolików w wielu zakątkach na świecie. O to skąd się wywodzi i jakie ma znaczenie dla katolików, zapytaliśmy księdza Radosława Rakowskiego z parafii świętego Stanisława Kostki w Poznaniu.
Już na początku w Kościele, zamiast składki, czyli pieniędzy, które teraz zbieramy, ludzie przynosili różne dary. Jedni przynosili pszenicę inni jęczmień czy warzywa i w czasie procesji, te dary w czasie Wielkanocy były składane. To wyraz dziękczynienia za to co dostajemy od Boga.- tłumaczy ksiądz Radosław Rakowski, duszpasterz akademicki.
Skład święconki nie jest ściśle określony, jednak są rzeczy, które powinny się tam znaleźć. Każdy element ma konkretne symboliczne znaczenie związane z Wielkanocą.
Pierwsza rzecz, która powinna znaleźć się w koszyku to jest zawsze jajko, dlatego, że to jest symbol nowego życia. Mięso jako symbol baranka paschalnego, którego Żydzi jedli podczas paschy, kiedy świętowali wyjście z niewoli egipskiej. Sól, która chroni nas od zepsucia. I chleb na pamiątkę Eucharystii, rozmnożenia chleba przez Jezusa i tego, że Bóg się troszczy o nas na co dzień. – dodaje ksiądz Radosław Rakowski.
Ponieważ święcone potrawy są przygotowywane na świąteczny strój kosze są przystrojone w wiosenne rośliny. Dominują w nich pogodne barwy oraz biel, która symbolizuje przyszłość.