Warsztaty z produkcji lodów rzemieślniczych i pokaz najnowszego sprzętu do pieczenia chleba. To tylko niektóre z atrakcji tegorocznej edycji targów Polagra na MTP.
Od 25 do 27 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbywa się wydarzenie Polagra, które łączy trzy salony szeroko rozumianej branży żywieniowej. Pierwszy z salonów – Food – poświęcony jest branży spożywczej. Skupia się na trendach, dając uczestnikom możliwość wglądu w oferty i promocje w poszukiwaniu inspiracji. Jest także okazją do nawiązania nowych, długoterminowych znajomości.
Kolejny salon – Foodtech – to wszystkie nowości ze świata fabryk i szansa na zobaczenie całych linii produkcyjnych. Jest to także miejsce spotkań przedstawicieli firm, kierowników i specjalistów, wszystkich osób związanych z produkcją żywności.
Ostatnią częścią targów Polagra jest salon Horeca podczas którego pokazywane są urządzenia usprawniające prace profesjonalnych kuchni oraz lokali gastronomiczno-noclegowych. To salon chętnie odwiedzany przez restauratorów, kucharzy ale również właścicieli i menadżerów.
fot. Łukasz Gdak
Pierwszego dnia targów Polagra odbywa się Ogólnopolskie Konkurs dla Piekarzy, a także orum Piekarskie „Zdrowe Pieczywo”. 25 września, w programie się także warsztaty kawy, gotowania czy cukiernictwa.
Kolejny dzień przyniesie równie ciekawe wydarzenia. Odbędzie się finał konkursu o Kulinarny Puchar Polski. Później będzie okazja do dyskusji na temat kluczowych zmian prawnych w oznakowaniu, opakowaniach, dystrybucji i reklamy żywności. Będzie również szansa na zdobycie wiedzy na temat tego jak pozyskać dotację na inwestycje. W piątek, podczas ostatniego dnia targów będzie można wziąć udział m.in. w warsztatach z produkcji lodów rzemieślniczych. Tego dnia poznamy zwycięzców Ogólnopolskiego Konkursu dla Piekarzy „Master Baker”.
Harmonogram wydarzeń dostępny jest na stornie internetowej.
fot. Łukasz Gdak